AMSTERDAM – Voormalig Joy Division-bandlid Peter Hook is aangenaam verrast met een T-shirt dat Disney op de markt heeft gebracht. Het ontwerp is gebaseerd op een albumhoes van Joy Division.

Dat meldt het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard.

Op het T-shirt is een silhouet te zien van Mickey Mouse, gemodelleerd naar het hoesontwerp van Peter Saville voor Joy Divisions debuutalbum Unknown Pleasures uit 1979. "Ik denk dat je het als een compliment moet zien als Disney zoiets doet", aldus Hook.

"Wanneer je bedenkt dat Joy Division maar drie jaar bestaan heeft, dan is het zeker een fantastisch compliment dat je 34 jaar later nog zo onder de aandacht komt", vervolgt hij. "Het feit dat het T-shirt inmiddels uitverkocht is, is een nog groter compliment. Ik heb geprobeerd er eentje te kopen, maar blijkbaar zijn ze allemaal al weg."

Buit

Multinational Disney heeft Peter Hook niet om zijn toestemming gevraagd. "Maar, om eerlijk te zijn, de betrekkingen tussen mij en de andere Joy Division-leden zijn heel slecht, misschien dat ze hen wel benaderd hebben. Wellicht zijn ze hun buit aan het verbrassen op Barbados."

"Het werk is in het publieke domein", onthult Hook, wat betekent dat de rechten op het intellectuele eigendom ervan verlopen zijn. "Maar het is het idee van Peter Saville en het is populair vanwege de associatie met Joy Division." Saville baseerde zijn ontwerp op een grafische weergave van een elektromagnetische puls uit een encyclopedie.