ROTTERDAM – "Een droom die werkelijkheid wordt!", zegt Dennis van de Ven. "Dit is waar je naartoe werkt", valt Jeroen van Koningsbrugge bij. De mannen van Jurk! staan deze week op het podium van De Vrienden van Amstel Live!, tevens hun eerste optreden in Ahoy.

"We doen het eigenlijk om meer herkend te worden op straat. Dat valt bij Jeroen namelijk nog een beetje tegen", grapt Van de Ven. "Maar nu even serieus: Het is superleuk om in Ahoy te staan. Vorig jaar waren we ook gevraagd", vertelt Van Koningsbrugge. "Toen durfden we het nog niet aan. We waren net begonnen."

"In de muziekwereld kende niemand ons nog", zegt Van de Ven."We hebben net een clubtour gehad. Dat is goed voor je ego, want het publiek zingt al je teksten mee. Dat verwacht ik tijdens Vrienden van Amstel niet, maar het zou wel leuk zijn."

"Het gebeurt namelijk ook nog wel eens dat mensen ineens zeggen: ‘Sinds wanneer zingt die Jeroen eigenlijk? En maken ze ook albums?’", vult Van Koningsbrugge aan. "Grappig, want ik ben eigenlijk begonnen als zanger. Omdat er geen droog brood in te verdienen was, heb ik een uitstapje gemaakt naar televisie. Dat is nogal gelukt."

Dubbel

"Toen hadden we ineens geld om een album te maken, maar we hadden niet verwacht dat iemand zich dat album later nog zou herinneren", vervolgt hij. "Dan heb je ineens een nummer 1-hit. Iets wat we ook nooit hadden verwacht. Nu zeggen mensen soms: ‘Die gasten moeten ook zo nodig zingen’. Dat geeft een dubbel gevoel."

"Ik voel me meer zanger dan acteur of tv-persoonlijkheid. In het begin werden we ook nogal veel vergeleken met Acda en De Munnik en zo. Tegenwoordig valt dat wel mee." Van der Ven: "Wij zijn geen zangers zoals andere zangers dat zijn, maar ik zie ons wel als band. Jeroen is zanger. Ik ben meer verteller."

Combinatie

"We zijn een soort combinatie van Doe Maar, Guus Meeuwis, Anouk, Marco Borsato…" "Met wat Madonna en Bruce Springsteen erin", vult Van Koningsbrugge grappend aan. "Op dat niveau kunnen we aardig meeboksen." Vrienden van Amstel Live is echter nieuw voor de heren.

"Ik ben nog nooit bij Vrienden van Amstel geweest", bekent Van Koningsbrugge. "We zijn voor dat soort dingen niet meer zenuwachtig. Het is ook niet zo dat je het in je eentje moet doen. Je draagt het met z’n allen. We zingen eigen nummers, maar ook met andere artiesten. Dat is voor het publiek een grote verrassing. Dat is heel gaaf."

Zenuwachtig

"We zijn enorm op elkaar ingespeeld. Daarom zijn we niet zenuwachtig", verklaart hij. "Stel dat alles fout gaat, dan weten we ons daar nog uit te redden. Dan denkt het publiek waarschijnlijk: ‘Goed geschreven!’ Dat komt wel eens voor."

Van de Ven: "Het is niet alsof het zomaar goed komt. Je moet wel scherp zijn. En je kunt er ook lui van worden, maar zo zijn wij gelukkig allebei niet ingesteld." De rode draad door het werk als zangers, theatermakers en tv-persoonlijkheden is duidelijk: "We willen vooral heel veel lol maken", aldus Van Koningsbrugge.

Boodschap

"Zelf om dingen kunnen lachen, maar ook ontroerd kunnen raken. We hebben wel een boodschap, maar die willen we niemand door de strot duwen. We willen mensen soms gewoon even uit de slaapstand halen. Dat ze weer nadenken over dingen." Van de Ven denkt te weten waarom juist hen dat zo goed lukt.

"Omdat mensen nooit weten wat we nou precies zijn, kunnen we ze verwarren", meent hij. "Na een goede grap kun je je een serieus liedje permitteren. We willen ze laten lachen, maar ook met eyeopeners komen. Dat er van binnen oprecht iets wordt aangeraakt, maar dat ze ook gewoon een leuke avond hebben."

Gelachen

"Sommigen komen naar ons komen kijken voor de muziek", vertelt Van Koningsbrugge, "anderen alleen omdat ze ons van tv kennen. Na afloop zeggen ze soms: De muziek vond ik niks, maar ik heb wel een paar keer gelachen. Of ze zeggen juist: Te gek, ik heb meteen een cd gekocht."

"En", onderbreekt Van de Ven hem, "je hebt ook mensen die zeggen: Weet je wie ik wel leuk vind? Guido Weijers!" Het duo is een welkome aanvulling op het concept, aldus de organisatie. "We zijn er trots op om Jurk! op ons podium te hebben staan", zegt Machiel Hofman, producent van De Vrienden van Amstel Live!.

Toptalent

"Het is een van de weinige nieuwe Nederlandse acts die in korte tijd echt voet aan de grond hebben gekregen. Hoe voller de vijver met Nederlands toptalent, hoe beter voor ons evenement. Dat kunnen we alleen maar toejuichen. Ieder jaar proberen we de grootste en gezelligste kroeg van Nederland neer te zetten."

Hofman is ervan overtuigd dat dat ook dit jaar gelukt is. "Op het hoogtepunt van de voorbereidingen werken we met vijfhonderd man aan dit evenement. Het is ieder jaar een groot feest, maar dit jaar hebben we nóg meer bijzondere combinaties en verrassingen in de show zitten."


Jurk! staat op 25, 26, 27 en 28 januari op het podium van De Vrienden van Amstel Live! in het Rotterdamse Ahoy. Alle avonden zijn inmiddels uitverkocht.

Jurk! bij Vrienden van Amstel Live!