AMSTERDAM - Verschijnt er eindelijk weer eens een album met de originele line-up, besluit bassist Evan Seinfeld Biohazard te verlaten. "Wij gaan in ieder geval door", stelt gitarist Billy Graziadei aan NU.nl.

Met een vernieuwende combinatie van hardcore, punk, metal en hiphop, maakte Biohazard begin jaren negentig furore met succesalbums als Urban Discipline (1992) en State Of The World Address (1994).

In 1995 besloot gitarist Bobby Hambel de biezen te pakken en ging de Amerikaanse band verder met diverse andere gitaristen, om het in 2003 helemaal voor gezien te houden.

Maar begin aan het 2008 kondigde de band een reünie-tournee aan met alle originele bandleden: Seinfeld (bas/zang), Graziadei (gitaar/zang), Danny Schuler (drums) en de teruggekeerde Hambel. De bedoeling was een paar optredens te doen en kijken hoe het liep.

Vervolg

"Twee weken werden twee maanden en nadat we thuis waren en onze eigen weg gingen, werd er zo nu en dan weer een tournee gepland", zegt Graziadei. "Dat bleven we doen met als logisch vervolg om nieuwe muziek te gaan maken."

En zo is het dat in 2012, na een aantal keer te zijn uitgesteld, het nieuwe album Reborn In Defaince bij de platenboer ligt, de eerste sinds 1994 met de originele line-up.

Vrienden

"De opnamen verschilden weinig met vroeger, toen we platen maakten puur vanwege de muziek. We wisten wat we wilden en verder was het gewoon als vrienden in een band spelen. Naarmate de jaren volgden, werd het toch meer een baan. Ook al hielden we ervan en konden we er van leven. Tot in 2003, toen de band uit elkaar ging. Ik deed tot die tijd niks anders dan Biohazard."

Graziadei besloot zijn brood te verdienen met zijn opnamestudio. Zo doet iedereen nu wat anders en hoeft men niet meer van de band alleen te leven. "Dat kunnen we ook niet meer. Dit is echter een last die van onze schouders is gevallen. We voelden ons net als in onze begindagen, alleen nu met meer ervaring. Het enige wat we hebben is de muziek."

Herschrijven

De terugkeer van Hambel en de opvolgende reünie in 2008 was volgens Graziadei om de geschiedenis te herschrijven. "We hebben fans die Biohazard nooit met Hambel hebben gezien, dus die kans wilden we ze nu aanbieden. Het was ook puur om weer met ons vieren te spelen."Graziadei vindt dan ook dat het nooit meer hetzelfde was zonder Hambel. "Sommige muzikanten waren geweldig, maar de klik ontbrak. Tijdens de nieuwe shows kwamen we erachter dat we eigenlijk alleen nog maar dingen met dit viertal willen ondernemen."

Vertrek

Het is dan zuur te constateren dat het nu bassist Seinfeld was die in juni vorig jaar besloot uit Biohazard te stappen. "Dat is een jammerlijke situatie, maar het leven rolt de dobbelsteen in vreemde manieren. Hij maakte die keuze en wij op onze beurt kozen ervoor om door te gaan.

"Er spelen veel dingen in zijn leven, die hij privé wil houden en dat respecteren wij. Momenteel kan hij Biohazard er niet bij doen. Wie weet hoe dat in de toekomst is. Ik weet dat hij net zo trots op het nieuwe album is als ik en er net zo graag over wil praten. Hij kan het gewoon niet meer opbrengen."

Timing

Seinfeld, die ook pornoacteur is, kwam met de boodschap een week voordat de band een aantal Europese shows had gepland in de zomer van vorig jaar. Graziadei beaamt dan ook dat de timing, op zijn zachtst gezegd, erg slecht is. De beweegredenen van Seinfeld's vertrek mogen dan verder niet openbaar gemaakt worden, toch laat de gitarist wel iets los daarover.

"In maart van 2011 moesten we eens wat concerten annuleren, iets wat we nog nooit in onze carrière hebben gedaan. Dat vind ik gewoon respectloos. De reden dat we dat nu wel moesten doen, waren van persoonlijke aard die enigszins gerelateerd zijn aan de recente gebeurtenissen."

Oud-gitarist

Meer kan Graziadei er niet over kwijt, maar opnieuw shows annuleren kwam dit keer niet bij hem op. Scott Roberts viel in, een oud-gitarist die nu de bas en zang voor zijn rekening nam.

"De eerste show was raar, erg raar. Maar de tweede show waren we al meer op ons gemak. Het was anders, maar desalniettemin geweldig." Roberts was een tijdelijke vervanging, maar is inmiddels ook dit jaar van partij. "We weten niet hoe de toekomst verloopt, maar Biohazard blijft bestaan, hoe dan ook."
 

Biohazard staat 29 januari in 013, Tilburg.