ROTTERDAM – Ahoy is voor het veertiende jaar achtereen omgetoverd tot de grootste kroeg van het land. Heel bekend Nederland verzamelt zich deze avond voor de aftrap van een reeks van acht uitverkochte concerten.

Wie het evenement eerder bezocht, weet dat de bezoeker kan rekenen op een spectaculaire opening. Het spreekwoordelijke startschot wordt dit jaar gegeven door Timor Steffens, die wereldwijd bekend werd als danser van Michael Jackson. Met behulp van technieken als 3D videomapping en LED-lichtpakken zet hij een unieke show neer.

De eerste zanger die het podium mag betreden, is Barry Hay met de Golden Earring-hit Radar Love, gevolgd door De Vrienden van Amstel-debutanten Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven van Jurk!. Omdat de zaal is opgedeeld in drie podia sluiten de optredens naadloos op elkaar aan.

Een van de voornaamste kenmerken van De Vrienden van Amstel Live! is de opmerkelijke combinaties van artiesten. In een eerbetoon aan Doe Maar bundelen Trijntje Oosterhuis en The Opposites hun krachten in een cover, net alles Jurk! en Waylon. Ook Rowwen Hèze brengt, op een podium gehuld in Doe Maar-kleuren, een ode aan de band.

Xander

Xander de Buisonjé, die traditiegetrouw presentator van het evenement is, mag met Jan Smit diens hit Als De Morgen Is Gekomen zingen. Trijntje Oosterhuis gooit op haar beurt hoge ogen met het duet Wereld Zonder Jou, waarbij Jeroen van Koningsbrugge voor de gelegenheid de plaats van Marco Borsato inneemt. Het duo wordt op piano begeleid door Xander de Buisonjé.

“Heel lang geleden”, vertelt hij vervolgens, “had ik een hitje. Afgelopen jaar heeft iemand dat nog eens overgedaan.” Het is het sein voor Glennis Grace om het podium op de middenstip te betreden, waarna zij hun gezamenlijke hit Afscheid als duet ten gehore brengen. Bij de welbekende hoge noot gaat de zanger voor Grace op de knieën.

Schemerlampen

Waylon mag na zijn Wicked Way een nummer meezingen met Racoon. Binnen hun optreden verandert de sfeer van licht grimmig bij No Mercy naar uitgelaten tijdens Feel Like Flying. Samen met Glennis Grace wordt het romantisch afgesloten met Love You More, inclusief neerdalende schemerlampen om die sfeer kracht bij te zetten.

Een ander succesnummer is De Helden van Amstel Live!; artiesten trekken door het land en zingen daar nummers van hun grote voorbeelden in de muziek. Eerder brachten onder andere VanVelzen, Nick en Simon en Miss Montreal al een eerbetoon aan hun helden. Dit jaar geeft Guus Meeuwis een voorproefje met covers van Elvis Presley.

Jurydingetje

Onaangekondigde gasten Acda en de Munnik vervangen naar eigen zeggen Roel van Velzen, omdat die ‘een jurydingetje had’, doelend op de finale van The Voice Of Holland. Als er bonuspunten zouden worden uitgedeeld voor meezinger van de avond, gingen die absoluut naar hun Niet Of Nooit Geweest, Het Regent Zonnestralen en De Kapitein Deel 2.

Hoewel een optreden van De Dijk was aangekondigd, zorgt ook deze band voor een verrassing. Naast de klassiekers Binnen Zonder Kloppen en Ik Kan Het Niet Alleen zingen ze Mag Het Licht Uit met actrice Carice van Houten. Na het duet is het tijd voor nogmaals een optreden van Barry Hay. Ook Kane geeft hierbij acte de présence.

Remmen

Aan het einde van de avond gaan alle remmen los. Jurk! betreedt het podium met Guus Meeuwis, die op zijn beurt Brabant zingt met de mannen van Rowwen Hèze, die op hun beurt weer optreden met The Opposites.

Tot slot ontvouwt zich boven het publiek een loopbrug die beide podia met elkaar verbindt en waarop alle artiesten zich nog een keer laten horen en zien. Wie zich nog afvroeg waarom De Vrienden van Amstel Live! ieder jaar al maanden van tevoren is uitverkocht, heeft opnieuw het antwoord gekregen.

Vernieuwen

Het evenement blijft zich vernieuwen. Iets wat met een vast format en een niet onuitputtelijke bron van Nederlands talent gerust een prestatie mag worden genoemd. Van het interactieve 3D-decor tot ieder muzikaal detail van de show: het is tot in de puntjes uitgewerkt en gemaakt tot een geheel dat naadloos op elkaar aansluit.

Het is een lange reeks van verrassingen, waar voor ieder wat wils tussen zit en met een sfeer die bij zulke grootschalige evenementen maar zelden wordt geëvenaard.


Vrienden van Amstel Live! vindt plaats op 20, 21, 22, 25, 26, 27 en 28 januari Ahoy, Rotterdam. Alle avonden zijn uitverkocht.

Vrienden van Amstel Live