AMSTERDAM - Klavecinist, dirigent en organist Gustav Leonhardt is maandag op 83-jarige leeftijd thuis in Amsterdam overleden.

Hij wordt wel genoemd als de belangrijkste klavecinist van de 20e eeuw en was een van de grondleggers van het op authentieke manier uitvoeren van oude muziek.

Leonhardts dochter zei dinsdag dat de muzikant al enige tijd ziek was en daarom vorige maand zijn laatste concert gaf.

Edison

Samen met zijn geestverwant, de dirigent Nikolaus Harnoncourt, zette Leonhardt tussen 1970 en 1990 alle cantates van Bach op de plaat. In totaal maakte de musicus meer dan 200 platen en cd's. In 1999 kreeg hij een klassieke Edison voor zijn hele oeuvre. De jury bestempelde hem bij die gelegenheid als levende legende.

Gustav Leonhardt werd op 30 mei 1928 geboren in 's-Graveland. Hij verhuisde na het gymnasium naar Basel, waar hij studeerde aan de Schola Cantorum Basiliensis. In 1955 keerde hij terug naar Nederland en werd docent aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.

Leonhardt kreeg in 2009 de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap uit handen van koningin Beatrix. Ook kreeg hij eredoctoraten van onder meer Harvard University.