GRONINGEN – De verkoop van cd's neemt al jaren af. Toch hoeft dat geen ramp te zijn volgens Erik de Jong alias Spinvis. Hij ziet vinyl een comeback maken. "De cd is eigenlijk een rare tussenvorm van digitale muziek natuurlijk", meent De Jong.

"Het was iets tijdelijks en dat is nu voorbij, maar dat is helemaal niet erg", denkt de Spinvis-zanger. De compact disc werd in 1982 geïntroduceerd op de consumentenmarkt en volgde de vinylplaat op. De afgelopen jaren is de cd steeds meer verdrongen door de opkomst van de mp3's.

"Ik luister vaak muziek vanaf mijn laptop", aldus Teun Hieltjes, gitarist van Go Back To The Zoo. "Als ik dan een cd koop en het vervolgens op iTunes zet, dan kan ik hem daarna net zo goed weggooien of aan iemand anders geven."

Ook 3FM-dj Giel Beelen, fervent cd-liefhebber, ziet hoe deze geluidsdrager overbodig raakt. "Laatst had ik mijn kleine neefje op bezoek en vol trots liet ik hem mijn cd-verzameling zien. Toen vroeg hij: ‘Waarom zet je het niet op een schijfje?’ Ik kon wel door de grond zakken, maar hij heeft wel gelijk."

Hoewel de cd in 1982 de positie van het vinyl innam, komt diezelfde elpee nu weer terug. "Steeds meer jonge mensen willen weer zo’n grote plaat met leuke plaatjes erin", vertelt Dave von Raven, zanger van The Kik. "Over tien jaar heeft iedereen weer een grote kast met platen in zijn woonkamer staan."

Giel Beelen ziet het zo'n vaart niet lopen. "Mensen vinden het nostalgisch, dat geldt voor mij ook. Maar echt terugkomen, dat Jan Modaal weer aan de platen gaat, dat zie ik niet gebeuren."