AMSTERDAM – Het debuutalbum van Pioneers Of Love heet Contact en is het eindresultaat van een jaar hard aan de weg timmeren. "Op deze plaat laten we precies horen waar we voor staan", aldus zanger Jeroen Grendelman.

Pioneers of Love is een jonge, maar erg ambitieuze rockband uit Leeuwarden. De afgelopen jaren verzamelde de band al enkele noemenswaardige optredens als voorprogramma: in Paradiso met Lifehouse, in de Melkweg met Panic! At The Disco, Eurosonic en meer. Contact is de debuutplaat van de band.

"De plaat verwoordt goed waar we voor staan en hoe we op dit moment in het leven staan", vertelt Grendelman enthousiast. "Voor mij is dat ergens tussen X-Files en Twin Peaks." De vele verwijzingen naar sciencefictionfilms en buitenaards leven hebben een oorzaak. Gitarist Freek van der Heide: "We willen de eerste band zijn die in de ruimte optreedt."

Grendelman vult aan: "We willen met deze band wel zo groot mogelijk worden. Op een gegeven moment is een optreden in de ruimte heus wel een optie, dus we sluiten het niet uit. Deze plaat is hopelijk een stap in de goede richting." Dat is het zeker, want de eerste reacties op de aanstekelijke single Walhalla zijn goed.

Publiek

Ook tijdens optredens valt het nieuwe materiaal erg goed in de smaak. Bassist Cesar Eisma: "We vinden het altijd erg belangrijk dat het publiek het naar zijn zin heeft." Live heeft de band een goede reputatie opgebouwd en die energie probeerde Pioneers Of Love vast te leggen op Contact.

Grendelman: "Enerzijds zoeken we die kracht en energie op van shows, anderzijds nemen we soms ook een stap terug." Hiermee verwijst hij naar de pianoballad I’ll Lead The Way. "Het is bedoeld als overgang naar het volgende nummer, we gaan het niet live spelen."

Afstemmen

Het studioproces was voor Pioneers Of Love erg leerzaam. "De planning was een echte eye-opener", vertelt Ter Wal. "Ik heb nooit geweten dat het zo belangrijk is om dingen op elkaar af te stemmen in de studio. Maar het is allemaal prima gegaan.""Het maken van een album gaat nooit vlekkeloos", vult Grendelman aan. "Je loopt altijd tegen dingen aan, of je irriteert je aan iets. Pas als je dat gevoel niet meer hebt, weet je dat een nummer klaar is. Dat is voor mij ook het teken om verder te gaan."

Praktijk

Pioneers Of Love is een band die echter niet graag terugkijkt naar de valkuilen of kansen van toen, maar juist liever vooruitkijkt en naar nieuwe doelen toe werkt. Van der Heide: "We willen alles wat we hebben geleerd weer in de praktijk brengen."

En mocht de ruimte dan toch onhaalbaar zijn voor de band, dan wil Eisman best zijn doelen bijstellen. "Jelmer en ik moeten eerst nog afstuderen", lacht hij. "Maar daarna willen we wel fulltime aan de band werken. Of dat nou in de ruimte is of niet."


Lees meer over Eurosonic en Noorderslag in het festivaldossier