AMSTERDAM – Zanger en gitarist Robert Dickey is op 72-jarige leeftijd overleden. Hij maakte deel uit van het soulduo James & Bobby Purify, dat in 1966 een Amerikaanse top 10-hit had met I’m Your Puppet.

Dat meldt het Amerikaanse persbureau The Associated Press.

Robert Lee Dickey werd bekend als Bobby Purify. Als sessiemuzikant ging Dickey onder meer op tournee met Otis Redding. Tussen 1966 en 1968 vormde hij een duo samen met James Purify, wiens achternaam hij aannam als zijn artiestennaam.

De eerste hit van James & Bobby Purify was het door Spooner Oldham en Dan Penn geschreven liedje I’m Your Puppet, opgenomen in de legendarische Fame Studio’s in Muscle Shoals, Alabama. Eigenlijk bedoeld als B-kant bleek het liedje al snel erg succesvol. Het was de enige Amerikaanse top 10-hit van James & Bobby Purify.

Gezondheidsproblemen

De twee daaropvolgende jaren bereikte het duo met nog zeven singles de Amerikaanse hitlijst. In Europa werd I’m Your Puppet pas tien jaar na dato een hit, in een nieuwe versie. De vocalen van Dickey waren op deze opname vervangen door die van Ben Moore, nadat Dickey in 1971 stopte wegens gezondheidsproblemen.

Na het kortstondige succes in de jaren zeventig trok James Purify zich terug uit de muziekindustrie. Moore bleef nog geregeld optreden onder de naam Bobby Purify en bracht in 2005 zelfs een album uit onder die naam. Momenteel maakt hij deel uit van Blind Boys Of Alabama. Een opname van Dickey is te vinden in het nieuwe boek van Leo Blokhuis.


James & Bobby Purify - I'm Your Puppet (1966)