AMSTERDAM – De Britse band Coldplay laat weten dankbaar te zijn voor de twee top 10-noteringen in de jaarlijkse Top 2000 van Radio 2.

De hits Viva La Vida (nummer 9) en Clocks (nummer 8) komen in het laatste uur van de Top 2000 voorbij, op oudejaarsavond.

Coldplay was niet op de hoogte van de populariteit van hun liedjes in Nederland. "Het werpt een interessante blik op de muzieksmaak van Nederland", zegt drummer Will Champion tegen NU.nl.

Het Coldplay-bandlid is verrast dat liedjes van zijn band tussen popklassiekers van Queen, Eagles en Deep Purple prijken. "Tegen Bohemian Rhapsody van Queen als nummer 1 is niks in te brengen", zegt hij. "We zijn erg dankbaar en we voelen ons een klein beetje opgelaten."

Nieuw

Maarliefst vijftien liedjes van Coldplay staan in de 2011-editie van de Top 2000. Vijf daarvan zijn nieuwe binnenkomers in de lijst, waarvan Paradise op nummer 74 de hoogste is. Ook The Scientist (nummer 39) en Fix You (nummer 69) staan bij de bovenste honderd.

Andere Coldplay-nummers die dit jaar nieuw zijn in de "lijst der lijsten" zijn Yellow (nummer 190), Every Teardrop Is A Waterfall (nummer 258), Trouble (nummer 381) en Violet Hill (nummer 767). Het album Viva La Vida Or Death And All His Friends is met vijf nummers vertegenwoordigd in de Top 2000.