HAARLEM – Na het succes in Holland’s Got Talent lijkt geen podium te groot voor Opera Familia. Het drietal werd ‘slechts’ derde, maar heeft grootse plannen. "Weet je wie ook derde werd?", zegt het drietal. "Waylon. Kijk eens waar hij nu staat."

Opera Familia bestaat uit sopraan Belinda Vermeer, mezzosopraan Carla van der Veldt en bariton Paul van der Veldt. Zoals de achternamen al doen vermoeden, zijn de drie niet allemaal bloedverwanten van elkaar. Carla van der Veldt is de moeder van Belinda, Paul is haar stiefvader. Dat maakt de band niet minder sterk, aldus Carla.

"Als mensen ons op het podium zien staan, weten ze dat het echte liefde is", vertelt ze. "Dat straal je uit. Als ik Belinda op het podium zie staan en zingen, sta ik apetrots te kijken. Mensen in het publiek zien dat; die zien een moeder glunderen terwijl ze haar dochter ziet optreden. Dat geeft de shows iets extra’s mee."

Maar wat bezielt een meisje om samen met vader en moeder operapop te gaan zingen? De invloed van mams of toch meer? "Ik heb haar wel een naam gegeven die goed bij een zangeres past", lacht Carla.

Musicalopleiding

"Ik volgde een musicalopleiding, maar kwam erachter dat mijn stem veel beter bij opera past dan musicals", aldus de dochter. "Omdat er bij ons thuis altijd klassiek gedraaid werd, voel ik mij toch heel erg aangetrokken tot het genre. Ik vind het nu ontzettend leuk om zo te zingen."

"Bovendien is er binnen Opera Familie genoeg ruimte voor andere stijlen." De familie schrikt af en toe van de interesse van de pers voor de zanggroep. Zo stonden ze er nogal van te kijken toen een zeker roddelblad na een interview alleen maar schreef over het veelbesproken busongeluk in Peru dat het stel trof.

Onrealistisch

"Dat was wel even schrikken, je merkt toch dat je nu een beetje op je woorden moet letten", aldus Paul. "Dat is lastig omdat wij nogal graag praten. Het is heel onrealistisch: normaal wil niemand je in de krant zetten omdat je een nobody bent, maar nu begint het zowaar normaal te worden om in de media te staan."


Zoals Belinda eerder al opmerkte, is er binnen Opera Familie genoeg ruimte voor andere stijlen. De pas verschenen debuutplaat Il Canto, vernoemd naar het gelijknamige lied van Luciano Pavarotti, is dan ook vooral crossover. "Er is ook ruimte voor gitaren en drums", aldus Belinda.

Experiment

"Juist omdat wij uit verschillende hoeken komen, waaronder klassiek, pop en jazz, is er veel ruimte voor experiment", vult Paul aan. "Ik sluit niet uit dat we op een volgende plaat ook Spaans gaan zingen bijvoorbeeld. Of dat er liedjes op komen te staan die richting Michael Bublé gaan. De klassieke ondertoon zal er wel altijd inblijven."

De drie ziet nu de kans schoon om heel Nederland kennis te laten maken met Opera Familia. Dit middels een reeks concerten. "Tijdens de shows proberen we echt iets van onszelf te laten zien", besluit Paul. "Dat is het voornaamste doel. Uiteindelijk is het plan dat we Ahoy gaan vol krijgen en dat gaat hopelijk lukken binnenkort."


Opera Familia staat op 18 december in Maartenskerk, Doorn, op 22 december in Nieuwe Kerk Haarlem en op 26 december in Grand Hotel Post-Plaza, Leeuwarden.

Opera Familia