AMSTERDAM - Metallica gaat in de zomer van 2012 op tournee vanwege de huidige Eurocrisis. Tourmanager Cliff Burnstein zegt te willen profiteren van de zwakke euro.

De Amerikaanse metalband heeft dit jaar de tourcyclus voor het in 2008 verschenen album Death Magnetic afgerond. Het plan was om pas weer in 2013 op de planken te staan na de release van een nieuw album.

In plaats daarvan wordt er in de zomer van 2012 ook een stel optredens gedaan, onder meer om het Black Album (1991) integraal te spelen, waarbij Nederland vooralsnog niet wordt aangedaan.

Burnstein legt aan de Wall Street Journal uit dat financiële redenen de grondslag zijn om Metallica alweer zo snel te laten optreden. "Over een aantal jaren zal de dollar sterker zijn en de euro zwakker. En als dat zo is, dan is er voor ons meer winst te behalen door nu Europese shows te doen."

Red Hot Chili Peppers

Burnstein is ook de tourmanager van de Red Hot Chili Peppers. De band heeft recentelijk het nieuwe album I'm With You uitgebracht.

Ondanks dat het logisch is dat de band nu dus op tournee is, legt Burnstein uit dat ook de Peppers volgend jaar zomer shows doen in Europa vanwege de Eurocrisis.

Coca Cola

Verder vergelijkt Burnstein Metallica met Coca Cola. "We zijn een Amerikaans exportproduct, net als Coca Cola. We kijken naar de beste markten waar we heen kunnen gaan. Momenteel is dat bijvoorbeeld Indonesië."