AMSTERDAM – Voormalig Di-Rect-zanger Tim Akkerman hoopt op meer waardering nu hij een soloartiest is. "Het was altijd hard werken, maar we kregen nooit de erkenning van een volwassen band", zegt hij tegen NU.nl.

"Dat is wel jammer", vindt de zanger.

"Mensen stonden er niet objectief tegenover, omdat het Di-Rect was." Inmiddels is Akkerman zijn eigen weg ingeslagen, met zijn eerste album Anno. Het nieuwe geluid van Tim Akkerman gaat tevens gepaard met een nieuw management en nieuwe platenmaatschappij.

"Ik wilde weg bij EMI om mijn eigen keuzes te waarborgen", vertelt Akkerman over zijn voormalige werkgever. "Er was veel druk van bovenaf. Toen ik solo ging wilden ze er direct liedjes van buitenaf bij zoeken. Ik wilde geen concessies doen, maar dat gebeurde daar continu. Dat is bij Di-Rect ook altijd een hele strijd geweest."

"Ze wilden snelle popliedjes", zegt Akkerman over de koers die platenlabels met hem wilden varen na zijn vertrek bij de Haagse rockband. "Ze hadden een concept uitgedacht dat leek op Lifehouse en The Fray (Amerikaanse rockbands, red.). Dat is een verlengstuk wat ik al tien jaar heb gedaan. Dat is wat ik juist niet wil."

Tunnelvisie

Producer Attie Bauw hielp Akkerman met het maken van zijn debuutplaat. "Attie waarschuwde me; ‘Ik wil dat je het woord single niet in de mond neemt. Ik wil dat je elk liedje evenveel waardeert en evenveel laat meegaan in het proces.’ Zonder gelijk een tunnelvisie te creëren."

"Waar een liedje gaat uitkomen weet je in een vroeg stadium nog niet", erkent Akkerman. In Zeeland werkte hij in alle rust aan nieuwe materiaal. Het resultaat is een plaat vol introverte, kleine liedjes. "Ik denk dat iedereen klaar is met plastic neppigheid. Iedereen gaat terug naar zichzelf."

Ode

"Het liedje dat het dichtst bij me ligt is Winter Is Over. Het is een van de aller eerste liedjes die ik schreef toen ik in Zeeland zat. Het was een van de eerste die ook heel erg gericht was op mijn hele leven." Hij zegt dat het erg geïnspireerd is door Nick Drake. "Het is een ode aan de mooie muziek die hij heeft achtergelaten."

Tim Akkerman is blij met het resultaat van twee jaar werken en noemt het zijn meest persoonlijke werk ooit. "Ik had dit album nooit eerder kunnen maken, met zoveel liefde en overtuiging. Dan was het tussen wal en het schip gevallen en dan had ik misschien wel concessies gedaan."