AMSTERDAM – Het besluit om punkband Heideroosjes op te heffen, viel de bandleden zwaar. "Hoe langer we wachten, hoe minder pijn het doet", zegt zanger Marco Roelofs tegen NU.nl. "Maar dan is de glans eraf."

Het was beslist geen makkelijke keuze, maar uiteindelijk werd dan toch de knoop doorgehakt om een punt te zetten achter Nederlands bekendste en succesvolste punkband.

"Heideroosjes had de controle en niet langer die vier mensen uit de band", legt bassist Fred Houben uit. "Niemand stuurde het monster; het rende maar door."

Roelofs en Houben vormen al sinds 1989 de in het Limburgse peeldorpje Horst gevestigde band Heideroosjes, samen met gitarist Frank Kleuskens en drummer Igor Hobus. Het grote succes kwam midden jaren negentig met de albums Fifi, Kung-Fu en Schizo. Heideroosjes was vanaf toen te zien op talloze festivals in binnen- en buitenland.

Inmiddels zijn de Limburgers begonnen aan een afscheidstournee en in november verscheen het laatste studioalbum, Cease-Fire. "Er komt niet één persoon extra door naar de afscheidsconcerten", beseft Roelofs. "We hadden het niet hoeven doen, maar we vonden het gaver om er met een nieuwe cd uit te gaan."

Geleidelijk

Volgens Roelofs was de beweegreden om de stekker uit Heideroosjes te trekken geen spontaan besluit, maar een goed overwogen keuze. "Journalisten vragen: ‘Wat is het punt waarop jullie besloten te stoppen?’ Maar er was niet één punt, het proces ging heel geleidelijk."

"Als je kinderen krijgt, kun je het gezin nog om de band heen plannen", vult Houben aan. "Maar er komen steeds meer dingen bij; andere bandleden krijgen kinderen of hebben er een bedrijf bij. Dat is vermoeiend en het houdt een keer op."

Kippenschuur

Roelofs is het met hem eens. "Vroeger bracht ik dat offer met liefde", zegt hij, "en nog steeds. Maar als je het al zolang doet, is het gevoel van beloning minder groot. Je hebt meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. Maar we hebben een prachtige carrière gehad en we hebben alle dromen die we hadden in de kippenschuur bij Igor waargemaakt."Ook twintig jaar later verkopen de albums nog prima en heeft de band veel optredens staan. Maar het was tijd voor iets anders. "Ik vind het moedig als mensen voor hun passie kiezen, terwijl je de makkelijke weg had kunnen nemen", verklaart Roelofs. "Zolang het circus draait en de aap zijn kunstje blijft doen, kunnen we ervan blijven leven."

Onzeker

"Maar onderschat de onzekere factor van dit bestaan niet en wat het met zich meebrengt", vervolgt hij. "De weg naar boven is de makkelijkste. Maar je wilt niet terug. Iedereen moet zijn baas overtuigen, maar wij moeten dertigduizend mensen overtuigen die potentieel onze plaat kopen."

"Het is dezelfde onzekerheid van de kleine ondernemer op de hoek. Wij zijn die kleine speciaalzaak op de hoek, die bestaat vanuit een passie en snapt dat hij nooit kan concurreren tegen de grootgrutters. Het is een eigen keuze maar het betekent ook dat je harder moet werken om te blijven bestaan."

Eredivisie

"We zijn altijd een heel eerzuchtig bandje geweest met een grote bewijsdrang", meent de frontman. "We zitten nu nog in de eredivisie, maar niet meer bij Ajax en PSV. We zitten in de onderste regionen. We kunnen nog wel vijf jaar doorgaan, maar dan gaan we eruit met een ererondje op het amateurveld van FC Stormvogels.""Als we er nu uitgaan, kunnen we nog in de Champion’s League mee", besluit hij. "Daarvoor is het ons ook te dierbaar", valt Houben hem bij. "We hebben best wel een prestatie neergezet in de Nederlandse popmuziek. Te lang doorgaan zou een vervelende nasmaak achterlaten, terwijl het eigenlijk heel lekker was."