AMSTERDAM – Het succes van de single De Leven was ook voor Amsterdamse rapper Sef een verrassing. "Het verbaasde mij dat de single zo aansloeg, want vanuit mijn kant was het meer bedoeld als introductie", zegt hij tegen NU.nl.

De jonge rapper noemt de single "een soort overbruggingstrack van wat ik heb gedaan in het verleden naar waar ik nu naartoe wil." Onlangs verscheen het gelijknamige debuutalbum, waarop Sef vertrouwde hiphopelementen samenvoegt met een commerciëler geluid. "Mensen zullen het album heel snel gaan labelen als pop."

"Maar voor mij is pop geen genre. Het is eerder een verzamelnaam voor alles wat populair is. Omdat het begrip zo breed is zullen mensen niet zo snel gaan zeuren over het wel of niet voldoen aan bepaalde eigenschappen. Toen ik begon was het vooral hiphop dat me aanspraak."

"De stoere houding in rap had een zekere aantrekkingskracht, vooral als je jong bent. Die drang om dingen te zeggen die je eigenlijk niet mocht of niet durfde te zeggen die leefde heel erg bij mij. Maar mijn muzieksmaak was breder dan hiphop alleen. En naarmate je ouder wordt gaat je smaak zich ook uitbreiden. Je invloeden worden talrijker."

Synthesizermuziek

Op de vraag of Sef zich bij het maken van De Leven door specifieke stromingen of artiesten heeft laten inspireren zegt hij het volgende: "Ik was veel elektronische muziek aan het luisteren. Daarnaast zat ik ook diep in de wat oudere stijlen, vooral zware synthesizermuziek uit de jaren tachtig."

"Ik heb geprobeerd een groot aantal van deze invloeden te verwerking in het album, maar dan met mijn eigen twist natuurlijk." Op De Leven staan enkele samenwerkingen waaronder ook die met De Jeugd van Tegenwoordig-leden Willie Wartaal en Faberyayo.

Geestverwanten

"We zijn een beetje geestverwanten", aldus Sef. "Bovendien vind ik hun muziek gewoon tof. Maar ik probeer hen niet te kopiëren. Het is eerder dat je elkaar indirect beïnvloedt, omdat je zoveel in dezelfde kringen verkeer."Op het nummer Diamanten zingt Hans de Booij mee. "Ik vond Annabel altijd al een mooi nummer en ook kende ik Hans de Booij van andere werken. Het nummer Diamanten was al gemaakt. Ook het refrein was al geschreven, maar iets voelde niet helemaal goed. Willie Wartaal kwam toen met het idee om iemand anders het refrein te laten zingen."

Thailand

"Hij adviseerde mij een ouder iemand te vragen daarvoor. Het zou de tekst een andere lading geven. De eerste naam die in me opkwam was Hans de Booij. Na enig speurwerk van Kees de Koning zijn we erachter gekomen dat Hans in Thailand woont."

"Hij reageerde enthousiast over de samenwerking en toevallig had ik in diezelfde periode al een vakantie gepland naar Thailand. Ben na aankomst meteen richting Hans gegaan en op onze laatste dag samen hebben we nog even snel de ‘finishing touch’ gelegd aan de track Diamanten."

Risico

De vermenging van hiphop met zowel pop als een meer elektronisch geluid kan de fanatieke hiphopluisteraar doen afschrikken. Dat realiseert Sef maar al te best. "Iedereen die uit het bekende hokje stapt loopt dat risico", weet hij. "Mensen willen niet dat je gaat knutselen aan een voor hun vertrouwde formule.""Maar uiteindelijk moet ík blij zijn met wat ik maak; ik ben tenslotte degene die er het podium mee op moet. Als je begint met platen maken doet de kritiek je zeker wat. Maar hoe langer je bezig bent, hoe sneller en beter je leert om te gaan met de feedback die je ontvangt."

Expressie

"De uitwerking op mij is vooral geweest dat ik heb geleerd te vertrouwen op mijn eigen gevoel en de meningen van de mensen in mijn directe omgeving. Artiesten die hun werk laten vormen door kritiek van anderen doen vooral zichzelf tekort door onnodig beperkingen te gaan opleggen aan hun creatieve expressie."

"Persoonlijk ben ik heel erg blij met mijn solodebuut. Mijn streven was om een album te maken waarbij ik zelf heel moeilijk een favoriet zou kunnen kiezen, omdat er simpelweg te veel leuke dingen op staan. Natuurlijk zitten er nummers tussen die specialer zijn als anderen. Nummers zoals De Groeten of Op Een Bankje. Maar het kwaliteitsniveau is gelijk."