AMSTERDAM – Na een sabbatical en het online project Open Loops verscheen onlangs One, het solodebuut van Pete Philly. Hard werken doet hij nog steeds, maar minder ‘vanuit het gevecht’. "Ik wil vechten niet zien als onderdeel van mijn werk."

Met componist/producer Perquisite (Pieter Perquin) maakte Pete Philly (Pieter Monzon) twee albums: Mindstate (2005) en Mystery Repeats (2007). Toen het nationaal en internationaal succesvolle duo in 2009 uit elkaar ging, was bij Pete Philly (31) de pijp leeg. "Ik ben vermoeid Pete Philly & Perquisite uitgestapt", zegt hij.

"Omdat ik heel egogedreven bezig was en heel erg vanuit het gevecht: je bent op punt A, wil naar punt B en om daar te komen moet je vechten." Pete Philly & Perquisite hebben de vruchten geplukt van die notie van het gevecht als middel om een doel te bereiken.

"Ik denk dat het hele succes van Pete Philly & Perquisite is gebaseerd op het feit dat zowel Perq als ik vechters zijn. Dat wij als artiesten uit Nederland – en laten we wel zijn, Nederland is zo groot als sommige steden in de wereld – een internationale carrière wisten op te bouwen in twintig landen, was gebaseerd op ons eigen harde werken en niet echt op marketing."

"Het was vechten. Nu weet ik dat ik het niet nog een keer op die manier wil doen. Ik wil nog steeds hard werken, maar ik wil hard werken niet zien als vechten en vechten niet zien als onderdeel van mijn werk. En vechten, daarmee bedoel ik ook dat als er weerstand is, je je heel erg gaat focussen op die weerstand."

Eén van de belangrijkste lessen die Pete Philly de afgelopen jaren leerde, is om slimmer om te springen met die weerstand, het in zijn voordeel te gebruiken, als een vechtsporter die de energie en kracht van zijn tegenstander benut om de overwinning binnen te slepen. "En ik heb ook geleerd dat ik er nooit meer zo lang tussenuit ga."

Negativiteit

"Mijn carrière was een trein die best wel hard aan het rijden was. Als je die stop zet, is het heel zwaar om hem weer aan de gang te krijgen. Je kunt ‘m beter een beetje langzaam door laten lopen." Met zijn vroegere attitude heeft Pete Philly afgerekend. "Voorheen wilde ik altijd tegen dingen aanschoppen, maar daarmee voedt je alleen maar meer negativiteit."

Liever laat hij zich nu leiden door positieve energie, zich daarbij in eerste instantie op zichzelf richtend. "De enige persoon die je echt kunt veranderen, waar je echt grip op heb, ben jezelf", zegt hij. "Ik geloof dat je, als je dingen door een liefdevolle lens bekijkt, veel meer positiviteit kunt creëren dan wanneer je dat doet vanuit een angstige plek."


Pete Philly staat op 9 december op PIAS Nites in Klokgebouw, Eindhoven.