AMSTERDAM - Karin Bloemen brengt volgend jaar een muzikaal eerbetoon aan beroemde vrouwen die ooit in Carré hebben gestaan, zoals Josephine Baker en Jasperina de Jong.

Ook laat ze zich in deze voorstelling inspireren door de 'grote drie' uit de Nederlandse cabaretgeschiedenis: Wim Sonneveld, Wim Kan en Toon Hermans.

Het optreden van Bloemen, samen met pianist Cor Bakker, is een van de onderdelen van het jubileumprogramma van Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. In het seizoen 2012-2013 viert Carré uitgebreid zijn 125-jarig bestaan.

Het theater presenteerde vrijdag al een deel van het programma waarmee het feestje wordt gevierd. ''Voorstellingen die nergens anders in Nederland te zien zijn'', aldus artistiek leider Wim Visser.

Van Veen

Brigitte Kaandorp en Herman van Veen komen langs, maar ook het Deense gezelschap Teaterkoncert.

Zij vertolken liedjes van The Beatles en zijn voor het eerst in Nederland te zien. Choreografe Conny Janssen maakt met haar gezelschap een speciale voorstelling voor het 125-jarig jubileum.

Amsterdam

Het theater gaat ook de verschillende wijken van Amsterdam in, op zoek naar 800 zangers en musici. Op zaterdag 8 september lopen alle uitverkoren zangers en musici vanuit alle delen van de stad naar Carré, waar ze zullen optreden.

Voor dit concert is componist Merlijn Twaalfhoven gestrikt, die zich vaker bezig heeft gehouden met onalledaagse muzikale projecten.

Boek

In december volgend jaar verschijnt een boek over de geschiedenis van het theater en er komt een tentoonstelling over het 125-jarige bestaan, die onderwerpen als cabaret, het circus en de onemanshow zal belichten.

Hiervoor werkt de toneelzaal samen met het Stadsarchief Amsterdam, het Theater Instituut Nederland, de Universiteit van Amsterdam en het Teylers Museum in Haarlem.

Op 3 december 1887 opende Oscar Carré de deuren van zijn theater, toen nog als circus. Het gebouw en de aandelen van Carré zijn sinds 1977 in handen van de gemeente Amsterdam.