AMSTERDAM – In de serie ‘Het verhaal van’ vertellen artiesten wekelijks welke gedachte er achter een nummer zit en hoe hun werk tot stand kwam. Deze week: Oostende van Spinvis.

"Ik kom al mijn hele leven in Oostende", zegt Erik de Jong alias Spinvis als de openingstrack van zijn nieuwe album Tot Ziens, Justine Keller ter sprake komt. Hij kwam er al als kleine jongen, met zijn ouders in een Volkswagenbusje. "Daarmee reden we door heel Europa", vertelt de liedjesschrijver.

"In Oostende liepen we over de boulevard, waar je de grandeur van een oude badplaats zag, maar tegelijkertijd van alles afgebroken en weer opgebouwd werd. Later kwam ik er om de een of andere reden altijd weer terug. Dat heb je soms, dat een bepaalde plek of stad een magneet blijkt te zijn."

Het liedje Oostende ontstond ‘s nachts in de Belgische badplaats. De Jong: "Er was een filmpremière geweest; ik had de muziek gemaakt. Eenmaal terug in mijn hotel kon ik niet slapen en ben ik gaan wandelen op het strand. Daar is het idee voor dat nummer geboren."

De Jong creëerde in zijn hoofd de figuur Justine. Vervolgens zag hij een man voor zich die, waar hij ook gaat en wat hij ook doet, altijd vergezeld wordt door een onzichtbare vrouw: de liefde zelf. Daar praat hij tegen, en zij praat terug en geeft hem advies.

Werkelijkheid

Dat vindt De Jong een mooi beeld. "Het heeft iets wat iedereen wel herkent, maar toch ook weer niet. Het is precies op het randje van de werkelijkheid." Voor de videoclip toog De Jong met filmmaker Hans Kok naar Oostende.

"We zijn gewoon in de auto gestapt. Ik hoefde alleen maar de playbacken." De mensen in het West-Vlaamse stadje stellen het nummer op prijs en vragen De Jong om erover te komen praten - en zo blijft Oostende aan hem trekken.