AMSTERDAM – In het leven van de Amerikaanse zangeres Dana Fuchs volgde tragedie op tragedie. "Pas toen mijn zus zelfmoord pleegde, wist ik dat ik de muziek een serieuze kans moest geven", zegt ze.

Fuchs (35) bracht tot nu toe één livealbum, Live in NYC uit 2007, en twee studioalbums, Lonely For A Lifetime (2003) en Love To Beg (2011), uit. Ze werd geboren in New Jersey, maar groeide op in het conservatieve stadje Wildwood in de staat Florida. "Ik ben de jongste van zes kinderen", vertelt ze.

"Mijn vader was een harde ex-marinier, een hele strenge man met veel woede in zich. Mijn broers en zussen en ik vonden elkaar in onze liefde voor muziek. Mijn oudste broer en zus, die tragische genoeg beiden zijn overleden, brachten me in contact met The Beatles, The Rolling Stones, Led Zeppelin en Queen."

"Toen ik dat hoorde, op mijn tiende of elfde, stopte ik met luisteren naar popmuziek. Pas later ben ik de muziek van mijn ouders – Hank Williams Sr., Ray Charles, Billie Holiday – gaan waarderen." Toen Fuchs negen was, wonnen haar oudste broer en zus een bandwedstrijd op school.

Verschillende optredens in de directe omgeving van hun thuisstad Wildwood volgden en niet zelden was Fuchs daar, jong als ze was, bij aanwezig. "Mijn ouders namen me dan mee en al snel wist ik: dit is echt iets voor mij. De allereerste keer zong ik een liedje van Whitney Houston en ik kreeg een staande ovatie."

Met het vizier gericht op de muziek vertrok ze vlak voor haar negentiende verjaardag naar New York, net zoals haar oudere zus. "Onze verhalen lijken sterk op elkaar", vertelt Fuchs. "Ze kwam in contact met de verkeerde mensen, alcohol, drugs en uiteindelijk belandde ze in een depressie."

Destructief

"Kort nadat ik naar New York verhuisde om muziek te maken, pleegde ze zelfmoord. Dat opende mijn ogen, ik zat namelijk op hetzelfde destructieve pad." Fuchs begint te huilen als gevraagd wordt naar de dag dat haar zus het ouderlijk huis verliet.

"Mijn ouders zaten aan de tafel, muisstil. Ook moet ik dan direct aan She's Leaving Home, een liedje van The Beatles, denken. Dat draaiden we vroeger altijd en dat deden we dan na. Dat liedje vertelt het hele verhaal."

Onbetaalbaar

De zangeres woonde eerst in New Jersey en deed zonder succes verschillende audities in New York. "Tot ik me bedacht dat ik beter daar kon wonen. Ik wilde werk zoeken om een appartement te kunnen huren, maar dat was onbetaalbaar"

"Uiteindelijk zag ik een advertentie waarin stond dat ik duizend dollar per nacht kon verdienen als een serveerster in een cocktailbar. Dat bleek dus een stripbar te zijn", zegt ze lachend. "Ze zeiden: 'Ga dansen, dan verdien je meer.' En ja hoor, ik ging dansen en verdiende inderdaad duizend dollar per avond."

Bluesliedje

Dat werkte echter wel haar destructieve gedrag in de hand. Duizenden dollars gingen op aan cocaïne en langzaam raakte ze aan lager wal. Het was bluesgitarist Jon Diamond, ook een periode haar partner, die Fuchs redde van de drugs. De twee leerden elkaar kennen tijdens een open podiumavond. "We zongen samen een bluesliedje."

"Achteraf gaf hij me zijn kaartje. Door mijn levensstijl duurde het een tijdje voordat ik er echt klaar voor was om met hem muziek te maken." Inmiddels had Fuchs haar baan als stripper ingeruild voor een baan als juridisch medewerker. "Ik moest weg uit die hel", benadrukt ze.

Opgeofferd

"Nog geen twee weken later kreeg ik te horen dat mijn zus zelfmoord had gepleegd. Toen wist ik het zeker: ik kan niet meer terug naar dat leven, ik moet kiezen voor de muziek. Ik heb het gevoel dat ze zich voor mij heeft opgeofferd. Ze zei altijd: 'Jij moet muziek maken, want ik kan het niet meer.'"

Kort daarna sprak ze weer af met Jon. "Hij had me eigenlijk al opgegeven. Maar hij en zijn familie hebben me ontzettend goed opgevangen en vanaf eind jaren negentig zijn we samen gaan optreden." Diamond is tot op de dag van vandaag haar vaste gitarist.