UTRECHT – Als laatste van de Backstreet Boys presenteerde zanger Howie Dorough alias Howie D. in november zijn soloalbum Back To Me. "Ik heb ernaar verlangd om mijn eigen beslissingen te kunnen nemen", zegt hij tegen NU.nl.

"De laatste vijf jaar heb ik, voornamelijk tussen het touren met de Backstreet Boys door, heel hard gewerkt aan dit album. Dat Back To Me er nu is, is een droom die is uitgekomen. Het is een Engelstalig album geworden. Ik wilde dat het album toegankelijk zou zijn voor zo veel mogelijk mensen over de hele wereld."

"De midtemponummers en de ballads hebben het herkenbare Backstreet Boys-geluid. Het grootste verschil zit in de uptemponummers. Ik ben gek op uitgaan en muziek die je daarvoor in de stemming brengt. Bijvoorbeeld David Guetta, The Black Eyed Peas en Usher. Dat zijn mensen die me hebben geïnspireerd om dit album op deze manier te maken."

"Bij de Backstreet Boys ben ik vijfentwintig procent van het geheel. Wat je op Back To Me hoort, is honderd procent Howie. Voor het maken van dit album was ik volledig op mezelf aangewezen. Voor de ideeën, bij het maken van beslissingen en bij het bepalen van hoe ik mezelf wil neerzetten als debuterend soloartiest."

Steun

"Natuurlijk heb ik wel steun gehad van de andere Backstreet Boys. Ik ben de laatste van ons die een soloalbum uitbrengt. Nick en ik hebben zelfs samen een nummer geschreven voor dit album. Maar als het aankomt op optreden, sta ik er straks in m’n eentje voor."

"Ik heb er wel naar verlangd om mijn eigen beslissingen te kunnen nemen", bekent Dorough. "Het is leuk om te merken dat de fans op het album zitten te wachten. We hebben fans die de Backstreet Boys vanaf het begin volgen. Zij zijn gegroeid, net als wij."

Volwassen

"Ze hebben inmiddels vaak al een gezin en nemen hun kinderen soms zelfs mee naar een concert. Het is leuk om te zien hoe we allemaal volwassen worden. Toen we ruim vijftien jaar geleden begonnen, waren we superjong. Natuurlijk zijn we nog steeds dezelfde mensen, maar we hebben inmiddels wel veel geleerd.""We hebben veel van de wereld gezien. Ik zeg altijd maar: de Backstreet Boys zijn net als wijn. Ze worden beter met de jaren", lacht hij. "Ik heb nergens spijt van. Alles gebeurt met een reden. De goede dingen die we doen én de fouten die we maken, vormen je karakter. Ze maken ons tot wie we zijn."

Vooruit

"We zijn nu in staat om te groeien en terug te kijken, maar daardoor ook vooruit te kijken. We weten wat we wel en niet willen in het leven." Dat er ondanks zijn solocarrière permanent aan hem wordt gerefereerd als ‘die jongen van de Backstreet Boys’, vindt de zanger geen probleem.

"Daar zit ik niet mee", zegt hij. "Ik hoop dat mensen me respecteren als soloartiest, maar ik verwacht niet dat ze mijn achtergrond vergeten. Ik ben er trots op om een Backstreet Boy te zijn. Dit is voor mij gewoon een extra creatieve uitlaatklep."

Gekkenwerk

In april 2012 start de Europese tour van NKOTBSB, de Backstreet Boys én New Kids On The Block. "Het is gekkenwerk!", zegt Dorough daarover. "De fans zijn er zó enthousiast over. Dat is vleiend. Wij zijn gewone jongens, maar hebben tegelijkertijd zo veel mensen kunnen raken met onze muziek."

"Hoe de energie van je fans voelt als je het podium betreedt, is niet te beschrijven. En het is fantastisch om het podium te delen met New Kids On The Block. Ze hebben een klasse act. We hebben enorm veel respect voor ze en zij respecteren ons. Om hun en onze grote hits samen te zingen... Dat wordt één lange trip down memory lane."


Backstreet Boys en New Kids On The Block staan op 1 mei in Ahoy, Rotterdam.