AMSTERDAM - Father, Son, Holy Ghost is het nieuwe album van de band Girls uit San Fransisco. Frontman Christopher Owens vertelt op dit album hoe hij afstand doet van zijn jeugd in de sekte Children Of God.

Het verleden van Owens is op zijn minst heftig te noemen. Hij groeide op in de christelijke beweging Children Of God: een rondtrekkende sekte met strenge gedragscodes, verplichte bijbelstudies en leiders die iedereen moest gehoorzamen. Op zijn zestiende verliet Owens de commune om zelf een leven op te bouwen in de VS.

Hij trok naar San Francisco, waar Girls werd opgericht. "San Francisco is meer dan een thuis voor mij", aldus Owens. "Het houdt een belangrijke geschiedenis voor mij vast." Ondanks de religieuze titel Father, Son, Holy Ghost heeft de zin niets te maken met zijn heftige verleden.

"In de context van dit album is het gewoon een zin, een quote uit de Bijbel met drie belangrijke elementen. Ik leg geen link meer met de commune." Toch zingt Owens over gerelateerde thema’s. Zo is My Ma direct opgedragen aan zijn moeder, die hem destijds in de sekte liet opgroeien.

Gevoelens

"Het is geen verwijt of woede naar haar toe, maar het is een beschrijving van mijn gevoelens", licht hij toe. Een nummer dat ook opvalt is Just A Song; een kabbelend, treurig gitaarlied. "Het is momenteel mijn favoriet", lacht Owens. "Het nummer is heel persoonlijk."

"Ik zing over de veranderingen in mijn leven, bijvoorbeeld binnen je vriendenkring." In het desbetreffende nummer zingt Owens ook over zijn visie op liefde. "Ik heb geleerd dat liefde eigenlijk iets is dat je zelf kan creëren. Daarom vergelijk ik de liefde met een liedje. Liefde kan je zelf vormgeven."

Thuisbasis

Met een tournee door de VS net achter de rug, bereid Owens zich voor op de Europese concerten. Maar Owens geeft toe dat hij eigenlijk veel moeite heeft met touren. "Het werk dat ik moet doen is makkelijk en natuurlijk erg leuk, maar ik vind het moeilijk om mijn thuisbasis te verlaten."

"Daar voel ik me op mijn best." Gelukkig verdwijnen alle angsten en zenuwen direct als Girls het podium betreedt. Owens: "We doen er alles aan om de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden. Dus geen zorgen. Daar hebben wij alle controle over."