AMSTERDAM – Sinds Nickelback tien jaar geleden doorbrak met How You Remind Me lijkt het wel alsof er tegenover elke fan drie mensen staan die het gezelschap vervloeken. Bassist Mike Kroeger vertelt aan NU.nl hoe het hem beïnvloedde.

Inmiddels zijn de heren toe aan album nummer zeven, Here And Now. De tegenstanders van Nickelback hebben iets nieuws verzonnen: de Nickelblocker. Een tool die je kunt installeren in je browser waardoor pagina’s met Nickelback erop nooit meer het daglicht hoeven te zien. Mike Kroeger heeft er nog nooit van gehoord.

Hij relativeert het allemaal tegenwoordig. "Ik trok me vroeger ontzettend veel aan van alle kritiek en ben er een paar keer bijna aan onderdoor gegaan. Maar uiteindelijk moet je het doen voor de mensen die het goed vinden en dat zijn er genoeg."

"Nu ben ik op een punt beland waar ik denk: zolang ze de bandnaam goed spellen, vind ik het allemaal wel prima. We stoppen gerust niet met het maken van muziek door die onzin en hebben er vrede mee."

Hit

Veel heeft Nickelback verder ook niet om over te klagen. Sinds How You Remind Me in een tal van landen op de eerste positie belandde, scoorde de band hit na hit met onder andere Someday, Photograph en Rockstar.

Het nieuwe album is inmiddels ook alweer goed voor twee singles, namelijk Bottoms Up en We Stand Together. "We hebben expres een tijdje gewacht met de nieuwe muziek", aldus Kroeger. "Er is een periode geweest waarin de radio onze nieuwe single niet wilde draaien omdat de vorige nog een hit was."

Hardrock

"Ik heb niet het idee dat we op Here And Now iets heel anders doen dan wat we vroeger deden. Dat pretenderen we ook niet. Het zijn gewoon weer een hoop liefdesliedjes die hopelijk veel mensen aan zullen spreken. Het is wel zo dat we op deze plaat weer meer richting hardrock trekken. Dat ging juist met dit thema prima eigenlijk.""Het systeem is nog altijd hetzelfde: Chad (zijn broer, zanger en tekstschrijver van de band, red.) komt met het begin van een liedje aanzetten en dan klooien we met zijn allen net zo lang tot er iets moois uitkomt. Uiteindelijk heeft hij wel iets meer macht dan ons, hij moet het ten slotte keer op keer zingen tijdens shows."

Seks

Hoewel Chad Kroeger bepaald niet bekend staat om gecompliceerde en diepzinnige teksten, wil het volgens zijn broer nog wel eens uit de hand lopen tijdens een schrijfsessie. Maar dan ook vooral omdat de woorden precies de tegenovergestelde kant opgaan. "Chad schrijft nogal pittige teksten over seks en drinken", aldus Kroeger.

"Maar soms slaat hij echt te ver door", vervolgt hij. "Hij kwam op een dag met een tekst aanzetten die zo expliciet was, dat we besloten er zoveel effect overheen te gooien dat je hem niet kon verstaan."

Geestig

"Maar wat gebeurde er: de jongens in de studio begrepen het helemaal verkeerd en gingen net zo lang aan de slag met het nummer tot de zang weer helemaal clean was. Uiteindelijk hebben we besloten het dan maar zo te laten."


"Op het eerste gehoor is er niet zoveel mis met het nummer, maar als je het in perspectief plaatst is het veruit het meest verontrustende nummer dat we ooit uitgebracht hebben. Eigenlijk gaat het echt te ver, maar het is wel geestig dat veel mensen het toch nooit zullen weten."

Pinkpop

De laatste keer dat fans in Nederland Nickelback live konden aanschouwen, is alweer een hele tijd terug. De band stond op Pinkpop 2006 om vervolgens niet meer terug te keren. Maar volgens Kroeger gaat de terugkeer niet lang meer duren.

"We zijn nu bezig met een nogal intensieve mediatour, maar hebben al plannen om volgend jaar naar Europa te komen. Zoals het er nu voorstaat, komen we in februari naar Amsterdam. Hopelijk zijn we een paar maanden later weer terug voor de festivals."