LONDEN – De Amerikaanse countrygroep Lady Antebellum brak in 2008 wereldwijd door met Need You Now, maar ergert zich mateloos aan het gros van de uitgebrachte popmuziek. "Er wordt veel te veel hersenloze troep uitgebracht", vindt het trio.

Lady Antebellum is in Europa nog niet zover als Taylor Swift, maar het drietal is in thuisland Amerika mateloos populair. De tweede plaat, Need You Now, waar de gelijknamige single ook op staat, ging er bijna vier miljoen keer over de toonbank. Inmiddels is Lady Antebellum toe aan album nummer drie, Own The Night.

"De titel ontstond tijdens ons optreden op de Grammy’s", aldus zangeres Hillary Scott. "Toen hadden we echt het gevoel van: wow, we hebben het gemaakt." Scott is blij. Niet alleen maakt ze deel uit van wat misschien wel de succesvolste countrygroep ooit in Amerika wordt, maar ze is kort geleden ook nog eens verloofd.

De zangeres ziet er met haar enorme hakken en tatoeage op haar voet niet uit als de typische countryster, maar niets aan Lady Antebellum is dan ook typisch. "Lady Antebellum is nooit een typische countryact geweest", aldus Charles Kelley.

Oprecht

"Op de een of andere manier schrijven we gewoon liedjes die een groot publiek interessant vindt", vervolgt hij. "Ik denk wel dat we op Own The Night oprechter dan ooit zijn. Dat zorgt er misschien voor dat we minder hits hebben, maar voor onszelf voelt het wel heel erg goed."

"Eigenlijk wilden we Need You Now niet eens uitbrengen. Het voelde als een B-kantje dat niet op de plaat thuishoorde. Toen werd het ineens onze grootste hit ooit." Het nummer legde Lady Antebellum inderdaad geen windeieren. Niet alleen kochten miljoenen mensen het liedje, het werd ook nog eens bedolven onder prijzen.

Beroemder

Lady Antebellum ging dankzij dat liedje er vandoor met onder meer een American Music Award, Billboard Award en een Grammy. "Dat lied heeft ons hele leven op zijn kop gezet", aldus Scott. "Niet zo zeer omdat we steeds beroemder werden, maar vooral omdat mensen nu anders tegen ons aankeken.""Ineens waren we een popact, waarvan verwacht werd dat er nog veel meer hits zouden komen." Haar mannelijke collega Kelley vult aan: "Als ik kijk naar de hitlijsten op het moment, wil ik daar helemaal niet mee vergeleken worden."

Rommel

"Er zit zo ontzettend veel rommel tussen. Ik denk dat steeds meer mensen een behoefte krijgen aan oprechte muziek. De reden dat wij, maar bijvoorbeeld ook Adele en Taylor Swift, het zo goed doen, is omdat we eerlijk zijn. We zingen niet over allemaal onzinnige dingen die we in het echt toch niet meemaken."

"Bij ons is het gewoon: wat je ziet is wat je krijgt. Dat maakt ons ook overduidelijk country en daar zijn we trots op." Scott vult aan: "Nummers als We Owned The Night en Singing Me Home laten heel goed zien waar we als band staan op dit moment."

Momentopname

"Tegelijkertijd is het wel een momentopname natuurlijk. We zijn alweer druk bezig met schrijven en nieuwe plannen maken." Een van die plannen zal de Nederlandse fans deugd doen. "Er wordt nog druk aan gesleuteld, maar als alles goed gaat is volgend jaar onze eerste Europese tournee een feit."

"We willen meer in Europa zijn en overal spelen", vertelt de zangeres. "De sfeer is hier zo relaxt. Mensen begrijpen dat het niet alleen om werken draait, dat moeten wij soms ook inzien."