AMSTERDAM – Editors-zanger Tom Smith en voormalig Razorlight-lid Andy Burrows maakten samen het kerstalbum Funny Looking Angels. "Alle goede kerstnummers zijn in de zomer geschreven", aldus Smith.

"Het is onmogelijk om rond kerst een nummer te schrijven, op te nemen en nog datzelfde jaar uit te brengen," verklaart de zanger zich nader, "en een goed liedje een jaar achterhouden is ook niet te doen." Smith geeft toe dat ze zich niet echt hadden voorbereid op al die vragen over kerst.

Waarom weet hij niet, het lag immers in de lijn der verwachting dat veel vragen juist dáárover zouden gaan. Een duidelijke eerste kerstherinnering heeft de zanger van de Engelse rockband Editors niet: "Het is elk jaar zo’n beetje hetzelfde, toch?"

Burrows kan zich niet heugen wanneer hij en Smith elkaar voor het eerst ontmoetten. Zodra Smith begint over Glastonbury 2005, schudt Burrows verontschuldigend zijn hoofd: "Ik was waarschijnlijk te dronken." Vast staat dat 2005 het jaar is waarin Editors doorbrak met debuutalbum The Back Room.

Burrows’ Razorlight had een jaar eerder voor het eerst van zich doen spreken met Up All Night. Beide bands promoveerden zichzelf direct naar de eredivisie van de Britse rockmuziek. "Inmiddels begeven we ons in dezelfde sociale kringen, hebben we beide kinderen gekregen en wonen we in hetzelfde deel van Londen", vertelt Smith.

"We waren altijd al van plan om een muzikale samenwerking aan te gaan in de studio. Die covers waren pas het begin." Met ‘die covers’ bedoelt hij de Smith & Burrows-versies van Yazoo’s Only Love en Wonderful Life van de Engelse zanger Black. "Op basis van die opnames besloten we iets kerstachtigs te gaan doen", zegt Burrows. "Onze versies klonken gewoon feestelijk."

Ruimte

Funny Looking Angels kwam tot stand op een zolder en niet in een professionele studio, zoals oorspronkelijk de bedoeling was. Smith: "Op een ochtend belde Andy’s manager. Hij kende een songwriter in West-Londen, Tim Baxter. Bij hem thuis was wel een ruimte die we konden gebruiken."

Met de instrumenten die daar voorhanden waren, gingen Smith, Burrows and Baxter aan de slag. Hoewel hier en daar wel degelijk sleighbells klinken, heeft Smith & Burrows het gebruik van al te veel kerstgerelateerde frivoliteiten bewust vermeden.

Clichés

"We wilden een traditioneel album maken", zegt Burrows. "En ouderwets", voegt Smith toe. Burrows knikt: "Het moet écht zijn." Dat het duo clichés niet uit de weg gaat, vindt Smith logisch. "Je kunt eigenlijk niet om clichés heen, want ze zijn waar - daarom zijn het clichés."

"Waar kerst voor mij om draait is het samenzijn met vrienden en familie. Herinneringen ophalen, praten over het afgelopen jaar. Als je in je liedjes kunt refereren aan die authentieke kerstrituelen, doe je het al goed."


Smith & Burrows staat op 5 december in Paradiso, Amsterdam.