HILVERSUM – In 2009 gooide Il Volo hoge ogen in de Italiaanse talentenjacht Ti Lascio Una Canzone. Inmiddels reizen de drie jongens de hele wereld over, verkochten bijna een miljoen platen en zijn het nieuwe paradepaardje van platenmaatschappij Interscope.

Ze zitten er nog een beetje onwennig bij in de kleedkamer van een studio in Hilversum. Overdonderd van al het succes en de media-aandacht die daarbij komt kijken. "We leven de droom op het moment, het is onwerkelijk", aldus Gianluca Ginoble.

Il Volo bestaat uit drie Italiaanse jongens van rond de achttien jaar. Naast Ginoble bestaat het trio uit Piero Barone en Ignazio Boschetto. Het doel van de heren? De crossover tussen opera en pop het grootste genre ter wereld maken.

"Ik wil dat kinderen ons op televisie zien en denken: dit wil ik later ook gaan doen. Opera, voor zo ver je wat wij doen opera kan noemen, kan nog zo veel groter worden dan het nu is. Er zijn maar een handvol artiesten die ermee in de hitlijsten belanden", aldus Barone.

Entourage

De studio in Hilversum is niet de eerste die de drie van binnen zien. Niet lang geleden stond Il Volo nog op de set van Entourage, om daar te schitteren in de laatste aflevering van de populaire televisieserie. Kenmerkend voor de sneltreinvaart waarin de loopbaan van het stel zich op het moment bevindt.

Ginoble: "Eigenlijk wisten we helemaal niet dat die serie zo groot was. In Italië is het moeilijk om buitenlandse series te volgen. Van Entourage had ik wel eens gehoord, maar ik had geen flauw idee dat het zo’n enorme impact zou hebben."

Duits

Vanaf deze maand ligt de speciale kersteditie van de titelloze debuutplaat in de schappen. Daarop zingt het trio niet alleen in het Italiaans en Engels, zoals op de reguliere versie, maar ook in het Duits. De jongens namen een eigen versie op van Stille Nacht.

"Het is nogal raar om in een taal te zingen waar je eigenlijk geen woord van kent. Maar sinds de plaat over de hele wereld een succes is, hebben we het gevoel dat we alles kunnen doen", aldus Ginoble. "Dit klinkt misschien belachelijk," vult Barone aan, "maar never say never."

Trots

Hoewel de roots van Il Volo in Italië liggen, zien de jongens zichzelf als een Amerikaanse act. Ginoble: "We zijn de eerste Italiaanse muzikanten ooit met een platendeal bij Interscope. Dat is op zich al iets om trots op te zijn. We zien onszelf dan ook als Amerikaanse popmuzikanten."

De jonge zanger laat trots een foto op zijn iPhone zien, met daarop een groot theater in New York waarop in koeienletters de naam Il Volo prijkt met vlak daaronder de woorden ‘sold out’. "Ons ultieme doel is het winnen van een Amerikaanse Grammy. Die staat voor wereldwijde erkenning."

Hartelijk

Het trio hoeft niet lang na te denken over het mooiste moment in hun loopbaan tot nu toe. Dat was een feestje in Amerika, waarop onder andere Lady Gaga, Kanye West en Eminem ook aanwezig waren. Il Volo trad op en werd bijzonder hartelijk onthaald.

"Dat feestje is toch wel het meest bijzondere dat we ooit meegemaakt hebben", aldus Ginoble. "Nadat we een liedje zongen, kwam P. Diddy op ons af voor een knuffel. ‘Welkom in de familie’, zei hij. Toen waren we wel even van slag. Het klinkt zo net als een maffiafilm, maar veel indrukwekkender wordt het toch niet, denk ik."


Il Volo staat 28 november in Carré, Amsterdam