AMSTERDAM – Na vier jaar komt het Amsterdamse soulfunkgezelschap Lefties Soul Connection met een nieuwe plaat. One Punch Pete staat vooral in het teken van nieuwe partners en muzikanten.

Na langspeler Hutspot en het snel daar op volgende Skimming The Skum, duurde het vervolgens vier jaar voordat het nieuwe album van Lefties Soul Connection werd afgerond. "Na het vorige album hebben we bijna twee jaar lang getourd, vooral in het buitenland", geeft toetsenist Alvin ‘Alviz’ Bartels als verklaring voor het lange wachten.

"Daarna wilden sommigen meer hun eigen ding doen. De bassist stopte en we moesten audities houden om verder te kunnen met Lefties." Met de nieuwe bassist Pieter Bakker ging Lefties Soul Connection verder met touren. "Toen het album eenmaal was afgerond, kwamen we niet goed uit met de release", aldus Bakker.

"We zaten net voor de zomer, daarom werd het weer uitgesteld." Maar het lange albumproces was het wachten waard, want One Punch Pete is een werk geworden waar de band erg trots op is. "Het echte Lefties geluid is behouden gebleven," meent Bakker, "maar we voegen daar nog beats en afro invloeden aan toe."

Moment

Het nieuwe album wordt uitgebracht door hiphoplabel Top Notch, een nieuwe partner voor Lefties Soul Connection. Dit was voor beide partijen een goed moment om de handen ineen te slaan. "We werden al eerder benaderd door Top Notch, maar vonden het destijds niet het juiste moment", legt Bartels uit.

"Nu kunnen bij dit label een breder publiek zoeken. Bovendien zijn het echte muziekliefhebbers, die vol passie aan een band werken." De band denkt geen risico te nemen door met dit label in zee te gaan. Integendeel, zo zegt de toetenist: "We luisteren zelf veel naar hiphop en we gebruiken ook vaak beats in de muziek."

Anders

"Zo vreemd is die connectie met Top Notch dus ook weer niet", vervolgt hij. Maar het lijstje nieuwe gezichten wordt nog verder aangevuld, door enkele gastmuzikanten en vocalisten die op de plaat meewerken. Bartels: "We werkten voorheen vooral instrumentaal. Dit was weer eens wat anders."

Corrina Greyson, Flo Mega en Michelle David uit de VS zongen diverse nummers op One Punch Pete in. Bartels: "We lieten de gasten erg vrij in hun aandeel," legt de toetsenist uit, "maar hielden ook een zekere controle over onze muziek."

Livereputatie

Bakker vertelt dat Michelle David ook met sommige liveshows mee gaat spelen. "We hebben al een goede livereputatie, maar daar willen we juist over heen", lacht hij. "Onze show is erg veranderd sinds de laatste keer dat we hier shows deden."

De tour start in enkele middelgrote zalen in Nederland en wordt volgend jaar verder uitgebreid. "Sfeer is erg belangrijk bij onze muziek. Ik voel veel meer voor krappe, bezwete ruimtes dan grote kille zalen", sluit Bartels af. "Dat past beter bij ons."


Lefties Soul Connection staat op 8 december in Ekko, Utrecht, op 17 december in Paradiso, Amsterdam en op 21 december in Bird, Rotterdam.