AMSTERDAM – Lourdes Hernández, beter bekend als Russian Red, is met Fuerteventura toe aan haar tweede album. NU.nl sprak met de Spaanse zangeres. "Eigenlijk wilde ik helemaal geen muziek opnemen," zegt ze, "ik wilde gewoon rust."

Het is inmiddels al bijna niet meer voor te stellen, maar Lourdes Hernández brak door via het ooit zeer populaire muziekplatform MySpace. Haar naam komt van een kleur lipstick: Russian Red. De zangeres zag een meisje met rood gestifte lippen en vond het zo mooi dat ze besloot haar band naar de kleur te vernoemen.

In 2008 bracht de Spaanse haar debuutplaat uit, I Love Your Glasses. In haar thuisland bombardeerde de media haar direct tot revelatie van het jaar, maar daarbuiten blijft het vooralsnog bij bescheiden succes.

"In Europa kende een aantal mensen Cigarettes wel al, maar eigenlijk viel het allemaal wel mee hoor. Het is niet zo dat ik in Spanje niet meer over straat kon. Pas rond mijn tweede album besefte ik dat er echt heel veel mensen zijn die het leuk vinden."

Ontbreken

Dat tweede album is Fuerteventura dus, waar het nummer Cigarettes wederom opstaat. Ditmaal moet ook de rest van Europa eraan geloven namelijk en de platenmaatschappij meende dat haar sterkste single niet mocht ontbreken.

Het album ontstond, niet geheel toevallig, op het Spaanse eiland Fuerteventura. "Ik belandde een beetje in een dip na de eerste plaat en de shows die erbij hoorden. Ik heb een auto gehuurd en wilde gewoon even alleen zijn op een plek waar niemand mij zou storen."

Moed

"Het was helemaal niet het plan om muziek te gaan schrijven daar. Sterker nog: ik wilde even niets met muziek te maken hebben. Maar op de een of andere manier gaf het eiland mij weer de moed en zin om liedjes te schrijven.""Het album is uiteindelijk een soort van ode aan Fuerteventura geworden", aldus Hernández. Naast haar toenmalige locatie, zijn er nog een aantal andere aspecten die een grote rol spelen op de nieuwe Russian Red-cd. De dood bijvoorbeeld.

Obsessie

"Ik ben altijd ontzettend bang geweest voor de dood. Niet zoals sommigen er af en toe eens aan denken, maar echt continu. Het is een tijdje bijna een obsessie geweest. Ik vind het leven zo ontzettend leuk dat ik er niet aan moet denken dat het op een bepaald moment over is."

Met dat in het achterhoofd, is het wat raar dat Hernández uitgerekend met een overleden zanger een duet opnam. Ze dook namelijk de studio in om Love Me Tender van Elvis Presley te bewerken. "Dat kon ik natuurlijk niet laten", lacht de zangeres. "Elke muzikant kijkt volgens mij op tegen Elvis."

Azië

Nu de focus met haar tweede album langzamerhand naar de rest van de wereld verschuift, hoopt Hernández ook in Nederland te kunnen optreden. "Het maakt mij op zich niet zo heel veel uit waar ik speel, maar mijn favoriete shows vonden tot nu toe allemaal plaats in Azië", laat ze weten."Het is bijna surrealistisch hoe het er tijdens die optredens aan toe ging. Iedereen was muisstil tijdens de liedjes, maar als een nummer af was gilde en klapte het publiek keihard en stonden er zelfs mensen te huilen. Als ik dat ook in Europa voor elkaar krijg, komt het wel goed."