DRIEBERGEN – Acda en De Munnik sloten voor hun nieuwe album een deal met biermerk Amstel. Het resultaat is een cd met daarop drie nieuwe nummers en liveversies van hits. NU.nl trof het duo in een plaatselijke supermarkt.

Acda en De Munnik zijn niet in het kleine plaatsje vlakbij Utrecht om boodschappen te doen, maar om cd’s te signeren voor de toegestroomde menigte. De twee sloten een deal met biermerk Amstel dat het nieuwe schijfje gratis weggeeft bij een krat bier. "We zijn onze eigen platenmaatschappij begonnen", aldus Acda.

"Het opnemen van een album kost ontzettend veel geld, daar hebben we ons een beetje op verkeken. Nu heeft Amstel een leuke actie en hebben wij het nieuwe album bekostigd."

"Bij Universal hadden we weinig te klagen, maar op een bepaald moment kun je zelf ook wel bedenken wat er moet gebeuren als je een nieuw album wilt uitbrengen", vult De Munnik aan. "We kennen de route."

Amstel

De twee kwamen op het idee voor deze actie aan de bar bij Vrienden van Amstel, de jaarlijkse concertsreeks in Ahoy. Op de nu uitgekomen cd staan drie nieuwe nummers: Woorden Van Een Ander, Geluk Heb Je Te Leen en In Gedachten.

Liedjes die op een bijzondere plek zijn opgenomen. Het duo toog namelijk naar Memphis om op te nemen in de studio waar eerder artiesten als Elvis Presley en Johnny Cash stonden: de befaamde Sun Studio in Memphis, Tennessee.

Lullig

"We konden de studio ’s avonds pas in, omdat het overdag een museum is", vertelt Acda. "Onze producer kent ook alles van die tijd en vroeg dan bijvoorbeeld of de RCA uit 1952 waar Jerry Lee Lewis in zong er nog was. Die werd dan uit een of andere doos getrokken en op zijn lulligst in elkaar gestoken."

"Het is ook goed geweest dat we naar Amerika zijn getrokken voor het nieuwe album, dat moest ook wel. Als je een cd in Nederland opneemt, gaat iedereen om 15.00 uur zijn kinderen van school halen en heb je de band nooit helemaal bij elkaar."

Platina

"We hebben rond Koninginnedag tien dagen in Memphis gezeten", aldus De Munnik. "Het is tegenwoordig heel makkelijk en goedkoop om thuis een album op te nemen, maar wij hadden een geluid in ons hoofd dat bij deze studio paste. Het is een heel rauw livegeluid geworden."


Of het nieuwe album het beter gaat doen dan deze uitgave is de vraag, aangezien Acda en De Munik in Driebergen zijn om een vijfvoudige platinaplaat overhandigd te krijgen. De cd gaat maar liefst 250.000 keer over de toonbank in supermarkten door heel Nederland.

Signeren

De kleine C1000 staat bomvol voor de Nederlandse muzikanten. Studentenverenigingen laten biertraytjes signeren, fans cd’s en ga zo maar door. Een clubje jonge kinderen wilt maar al te graag met ‘acteur’ Thomas Acda op de foto. Wie die andere kerel is zal ze worst wezen.

Maar niet iedereen is even blij met de sensatie in de supermarkt. Een aantal oude vrouwtjes klaagt steen en been omdat de toegestroomde massa het ze belet de supermarkt in te komen. Acda en De Munnik zelf vinden het allemaal wel prima: er is tenslotte bier in overvloed.