AMSTERDAM – In haar videoclips gebruikt Lana Del Rey, volgens velen wereldster in wording, graag nostalgie oproepende beelden. "Het gaat niet om de boodschap, maar om wat ik mooi vind", zegt de 25-jarige Amerikaanse.

Lana Del Rey is de artiestennaam van Elizabeth ‘Lizzy’ Grant, in 1986 geboren in New York als dochter van de succesvolle zakenman Rob Grant. Ze maakte al een album met producer David Kahne (Paul McCartney, The Strokes, Tony Bennett, Stevie Nicks), maar dat bleef om onbekende redenen op de plank liggen.

Na een snelle opmars in 2011, met dank aan de veelbesproken en veelbekeken singles Video Games en Blue Jeans, staat haar debuutalbum nu gepland voor januari 2012. "Ik gebruik graag clips uit de jaren vijftig en zestig vanwege de kwaliteit van de beelden", vertelt de frêle zangeres.

"Het gaat om wat mij visueel raakt, om wat ik mooi vind. Omdat mijn liedjes niet zo verhalend zijn, vormen de beelden het verhaal." In haar zoektocht op internet naar geschikt materiaal voor Video Games stuitte Del Rey op Super-8-opnames van de Nederlandse filmmaker Tim van den Hoff.

"Ik vond dat de beelden die hij maakte van de jongeren bij het zwembad qua sfeer en energie de belichaming waren van hoe mijn muziek klinkt. Het was een perfecte match. Bovendien vond ik de kleuren heel mooi. De zachte groen- en blauwtinten deden me denken aan de zomer en gaven de film een nostalgisch gevoel mee."

In Video Games duikt, naast de ketende jongeren uit het Brabantse plaatsje Zundert, regelmatig de beschonken Amerikaanse actrice Paz de la Huerta op. Del Rey was gecharmeerd van de (toch behoorlijk gênante) beelden, omdat De la Huerta zo zichtbaar van haar beroemdheid geniet.

Intuïtie

"Ik weet het, dat slaat nergens op," verexcuseert Del Rey zich, "maar daar hou ik gewoon van. Soms kies ik beelden heel bewust uit, maar vaker laat ik me leiden door mijn intuïtie. Hele simpele dingen kunnen de doorslag geven, bijvoorbeeld de kleuren of de manier waarop iemand lacht."

"Er hoeft geen direct verband te zijn met de teksten. De beelden danken hun betekenis aan het feit dat ze iets voor mij betekenen, zo simpel is het." Soms blijkt iets waar mensen van alles achter zoeken, verbazingwekkend eenvoudig in elkaar te zitten.

Tegenwoordig

Rond Lana Del Rey hangt ontegenzeggelijk een zweem van mysterie, maar één op één is de Amerikaanse verrassend nuchter. Nu de bom eindelijk gebarsten is en iedereen iets van haar wil, blijft Del Rey de rust zelve. Op de vraag hoe ver ze vooruitplant, antwoordt ze: "Tegenwoordig? Niet ver."

"Ik heb alles gedaan wat ik wilde doen: een plaat gemaakt die ik heel mooi vind en een video geschoten voor Born To Die, de volgende single. Ik ben erg tevreden. Alles wat er nu op me afkomt, neem ik dag voor dag."