AMSTERDAM - Snow Patrol vond het tijd om het over een andere boeg te gooien. Het resultaat is het nieuwe album Fallen Empires. "Muzikaal gezien hebben we in het verleden nogal eens op safe gespeeld", zegt gitarist Nathan Connolly tegen NU.nl.

"Over dit album zijn we enthousiaster dan we ooit over een album zijn geweest", vertelt Connolly. "Het heeft ons veel tijd gekost om Fallen Empires te maken. Het is ook de plaat waarbij we misschien wel voor de meeste uitdagingen zijn komen te staan, maar het heeft geresulteerd in het beste album dat we hadden kunnen maken."

"Voor het maken van deze plaat zijn we zes maanden in Californië geweest. Voor ons is dat lang. Meestal doen we er een maand of twee over. We hebben een pauze genomen, omdat Gary een writersblock had. Dat was moeilijk, maar het was wel te gek om een album te maken dat buiten je comfortzone ligt."

"Het verandert je ideeën over waarom je dingen doet", vervolgt hij. "Ik denk dat we zelfverzekerder overkomen. Dat we betere songwriters zijn geworden dan we waren. In het verleden zijn we nogal eens verontschuldigend bezig geweest. Vooral bij het vorige album, A Hundred Million Suns."

Patronen

"We hadden grote ambities, maar waren blijkbaar niet in staat of nog niet klaar om wat we wilden doen te matchen met wat we deden. We worstelden met onszelf. We wilden oude patronen doorbreken en er zeker van zijn dat we dingen zo anders mogelijk zouden doen."

"Dat is gebeurd", vindt de muzikant. "Niet zoals we hadden verwacht. Je kunt plannen wat je wilt, maar dit soort dingen pakt altijd anders uit. Dit keer hadden we vertrouwen. We zijn minder bang om te falen."

Gepolijst

In voorgaande interviews gaf Connolly meermaals aan dat het publiek wel eens wordt misleid als het om de band gaat. "Misschien is dat mijn interpretatie. Het is hoe dan ook niet hun fout", verklaart hij. "Nummers als Run en Chasing Cars zijn maar een deel van wie we zijn. Op Fallen Empires staan ook zulke nummers, maar ze zijn minder gepolijst."


"Mensen die niet van onze muziek houden, zullen na het horen van dit album niet massaal 180 graden draaien in hun mening, maar misschien zal het voor sommigen het verschil maken. We omarmen nu muzikale eigenaardigheden en fouten, in plaats van ze allemaal weg te poetsen. We konden gewoon niet langer dezelfde muziek maken."

Dance

"Ons DNA is hetzelfde. In de basis zijn het klassieke Snow Patrol-liedjes. We werden enthousiast over het experimenteren met nieuwe dingen, maar je moet niet vergeten wat je krachten zijn. We belichten meer kanten van muziek die we waarderen. Iets meer electro of dance."

"Ik zou willen dat ik daar een beter woord voor zou hebben dan dance," lacht Connolly, "maar dat is wat het is. Onze kracht als groep is dat we heel eerlijk tegen elkaar kunnen zijn, maar ook begripvol. Soms komen sommige bandleden meer naar voren dan andere."

Verschillen

"Dat is dan gewoon hoe het loopt. Soms treedt iemand wat meer op de voorgrond. Die geef je de ruimte. De rest doet dan even een stapje terug. Er is weinig rivaliteit, maar er zijn momenten waarop we van mening verschillen."

"Het is frustrerend als niet iedereen dezelfde visie heeft over het zijn van een band en hoe een betere te worden. Er zijn momenten waarop je elkaar wilt wurgen. Dat is niet erg. Dat betekent dat het je iets kan schelen, omdat je er met hart en ziel aan werkt."

Contract

"Volgend jaar zit ik tien jaar in de band. Ik wil nog wel voor tien jaar bijtekenen. Toen ik in de band kwam, had Snow Patrol twee platen gemaakt en had de band geen contract. Het maakte me niet uit wat ze deden. De jongens vormden een band en ze speelden!"

"Dat was voor mij hoe dan ook een stap voorwaarts. Om eerlijk te zijn, had ik in het begin geen flauw idee wat ik aan het doen was. Ik leefde en speelde op pure adrenaline. De chemie was er en ze lieten me doen wat ik deed, ook al had ik zelf dus geen idee wat dat was", lacht Connolly.

Bewust

"Ik voel me nu veel comfortabeler met mezelf. Ik heb mijn stem gevonden. Daarnaast kies ik er nu bewust voor om hier te zijn. Het is niet dat ik het voorheen niet naar mijn zin had, maar soms weet je even niet meer waarom je dingen doet."

"Je gaat op tour en je maakt en album, dan ga je weer op tour en maak je weer een album. Het maakt veel verschil als je niet het gevoel hebt dat je iets móet. Ik kies ervoor om hier te zijn en daar ben ik gelukkiger mee dan ooit."