AMSTERDAM – Abel-frontman Joris Rasenberg is blij dat Anouk haar bewerking van Onderweg als single uitbrengt. "Het is een mooi compliment", zegt hij tegen NU.nl. De videoclip What Have You Done gaat exclusief op NU.nl in première.

De single Onderweg van Abel bereikte vroeg in het jaar 2000 de bovenste plek van de Nederlandse Top 40. Dat voorjaar scoorde Abel nog een Top 40-hit met Neem Me Mee. Op Anouks eerder dit jaar verschenen album To Get Her Together dook Onderweg opnieuw op, in hevig aangepaste vorm, onder de titel What Have You Done.

"Ik vind het goed dat ze er haar eigen draai aan heeft gegeven", aldus Rasenberg. "Het heeft weinig zin om het origineel aan te hangen." De versie van Anouk is geen letterlijke vertaling, maar heeft een compleet nieuwe tekst, toegespitst op haar privéleven. "Haar eigenheid komt er doorheen", vindt de liedjesschrijver van Abel.

Volgens Rasenberg heeft Anouk Onderweg altijd al een mooi liedje gevonden. "Ik kwam Anouk een jaar of tien geleden tegen en toen begon ze meteen over dat nummer. Blijkbaar is dat blijven hangen." Hij denkt dat ze er mogelijk al eerder aan gewerkt heeft, maar dat het nu pas op zijn plek viel.

Deuren

Rasenberg vindt het opmerkelijk dat Onderweg ooit een hit was. "Er zitten genoeg dingen in waardoor het eigenlijk geen hit had kunnen worden", legt hij uit. Hij beseft dat andere nummers van Abel erdoor ondergesneeuwd zijn geraakt. "Het heeft deuren geopend, maar het heeft ongetwijfeld ook deuren dichtgegooid."

"Mensen zeggen vaak; ‘Je moet nog zo’n nummer schrijven’, maar ik weet niet precies wat ze daarmee bedoelen. Ik wil altijd iets nieuws maken, ik wil niet iets herhalen wat ik al eerder heb gedaan. Het publiek bepaalt uiteindelijk wat een nummer doet."

Geluk

Hoewel Abel inmiddels bijna twaalf jaar verder is, heeft Joris Rasenberg er geen moeite mee dat mensen het nog vaak over dat ene nummer hebben. "Ik ben blij wat er met het nummer gebeurd is. Ik heb ook het geluk gehad dat het niet gebeurd is met een nummer dat ikzelf niet leuk vind."

Ondertussen zoekt Abel zijn heil in Vlaanderen, waar de single December wordt uitgebracht. Het nummer is afkomstig van het vorig jaar verschenen album 12 Uur. "We kregen uit België signalen dat mensen het een tof nummer vonden. Het is misschien minder geschikt voor de Nederlandse radio, maar in België kan het denk ik wel."


Anouk - What Have You Done (2011)