Op 24 november gaat voor de vijfde keer het stadsfestival Le Guess Who? van start. Vier dagen wordt verspreid over acht locaties de betere alternatieve muziek, variërend van neoklassiek tot hiphop, noiserock, dance en slowcore, uitgelicht.

Daarnaast loopt op zaterdag 26 november parallel aan het hoofdprogramma ook een programma onder de naam Le Mini Who?. Georganiseerd door het Utrechtse label Beep! Beep! Back Up The Truck spelen verschillende artiesten in winkels en restaurants rondom de Voorstraat in Utrecht.

Opkomende Nederlandse artiesten als Case Mayfield, Het Gloren en Split Milk zullen daar te zien zijn. Maar ook Swearing At Motorists en Richard Buckner, die ook op het hoofdprogramma te vinden zijn, nemen plaats in de Voorstraat.

Het hoofdfestival zal echter over vier dagen in Ekko, ACU, Tivoli De Helling, Tivoli Oudegracht (en de bovenliggende Spiegelbar), RASA, dB’s, Kargadoor en het oude pesthuis Vredenburg Leeuwenbergh plaatsvinden. Verspreid over hele binnenstad van Utrecht, wat wel betekent dat een fiets noodzakelijk is, hoewel binnen de programmering wel rekening is gehouden met de geografische beperking.

Donker

Ook dit jaar biedt het festival weer een breed spektrum artiesten die niet te missen zijn. Zo opent donderdagavond in de Ekko met Braids, donkere dreampop die geladen is met het angstzweet van nachtmerries.

Een dreiging die later op de avond wordt doorgezet bij het chillwave trio Nurses of in geheel andere vorm in Tivoli De Helling bij Shabazz Palaces. De leftfield hiphop van dit gezelschap is duister en vervreemdend, passend bij het nachtelijke tijstip waarop het de bühne zal betreden.

3VOOR12

Daarnaast is er op donderdag ruimte voor Nederlands talent met een speciaal Hollandse Nieuwe-podium gehost door alternatieve muzieksite 3VOOR12. Daar zal onder andere een van de verrassingen van eigen bodem, Rats On Rafts, zijn kunsten vertonen. 

Uiteraard is de grote trekker voor de donderdag Stephen Malkmus And The Jicks op de Oudegracht de eerste avond zal afsluiten. Met Mirror Traffic gaf ex-Pavement boegbeeld nog een zeer fijn en overtuigend album af. Afgaande op zijn live verleden een gegarandeerd livefeest. En zo heeft elke avond zijn eigen grotere naam.

Traag

Op vrijdag zijn Low en Bill Callahan (voorheen Smog) met hun trage folk en slowcore de publiekstrekkers, maar die worden geflankeerd door al even aansprekende artiesten als de country-noir singer-songwriter Richard Buckner die de avond opent. Of later op de avond in De Helling de elektronica van Roll The Dice.

Zaterdag is zo mogelijk nog diverser dan de twee voorgaande dagen, met veel niet te missen artiesten. Still Corners, Zola Jesus en de absurde dubstep van Zomby, om een paar te noemen. Wat op zaterdag echter zeker niet gemist mag worden is A Winged Victory For The Sullen. Deze samenwerking tussen Adam Wiltzie (Stars Of The Lid) en Dustin O’Halloran heeft een van de meest adembenemende platen van het jaar opgeleverd.

Neoklassiek

Neoklassiek gemixt met postrockelementen die onder de huid kruipt en zich daar diept in krast. Misschien dat Peter Broderick ook nog voor een nummer aanschuift, daar hij toch in de stad is voor Seeljocht waar hij de volgende dag in het voormalige pesthuis zal optreden.

De voornaamste reden om op zondag naar Utrecht af te reizen is echter het optreden van Panda Bear. Uiteraard is eerder op de dag de smeulende stadsamericana van Forest Fire in Tivoli De Helling niet te missen, of de gitaarmuur van noiserock trio Part Chimp in dB’s, noch mag men voorbijgaan aan de experimentele folk met afrobeat van Akron/Family.

Laagdrempelig

De hoofd- en afsluitende act van het festival Panda Bear (lid van Animal Collective) treedt echter zo weinig op dat dit wellicht een van de weinige kansen is om hem in Nederland live te zien. Naast Gang Gang Dance een in theorie zeer waardige afsluiting van een breed en laagdrempelig festival.

Daarmee is Le Guess Who? in vijf jaar tijd van een klein festival rond elf Canadese bands uitgegroeid tot een uitdagende doorsnee van opkomende en gevestigde namen uit wereldwijde underground.

In totaal een goede tachtig acts die het afgelopen jaar binnen het eigen veld stuk voor stuk opvallende albums hebben afgeleverd. Wellicht niet allen acts die op eigen kracht al grote zalen vol trekken, maar binnen de sfeer van het stadsfestival stuk voor stuk voor een verrassing kunnen zorgen.
 

Le Guess who? vindt plaats op verschillende podia in Utrecht van 24 november tot 27 november