Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Spinvis

Spinvis gefascineerd door alcohol

AMSTERDAM – Tien jaar na het titelloze debuut van Spinvis en zes jaar na zijn laatste langspeler, is Tot Ziens, Justine Keller een album waar velen op zaten te wachten. "Ik geef deze keer de romantiek een kans in mijn liedjes", aldus Erik de Jong.
Door NU.nl/Lisa de Jongh

Het titelloze debuut van Spinvis bracht hem in 2001 het succes waar de liedjesschrijver al tientallen jaren voor had gewerkt. Inmiddels is De Jong een van de bekendste verhalenvertellers in het Nederlandse popcircuit. Deze nieuwe plaat liet echter een flinke tijd op zich wachten. "Ik heb geen planning en geen deadlines", vertelt De Jong.

"In mijn ogen is er slechts één ding belangrijk: dat het goed is. Ik wil daar geen overhaaste beslissingen in nemen." Bovendien kan De Jong maar moeilijk ‘nee’ zeggen. "Wekelijks dienen zoveel projecten en initiatieven zich aan en ik vind alles leuk. Theaterproducties, samenwerkingen, poëzie, ga zo maar door. Maar nu heeft dit album de prioriteit."

Op Tot Ziens, Justine Keller zingt De Jong over een fictieve vrouw, bedacht door de hoofdpersoon op het album. Zij is een ideaal waar deze man bijna aan onder doorgaat, tot hij afscheid neemt. De luisteraar leert de situatie langzaam kennen. "Dat is het verhaal, maar het kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden."

Spreektaal

"Een goed liedje heeft voor iedere persoon wel een andere betekenis. Je gaat het toch in verband brengen met eigen ervaringen, daar heb ik geen controle over." Sinds zijn laatste album is De Jong veranderd als liedjesschrijver. "Ik gebruik minder spreektaal en het geheel is minder luchtig."

"Ik zing over serieuze thema’s en ga dieper in op romantiek en de liefde. Ook gebruik ik meer woorden." Naast de romantiek die Justine Keller teweeg brengt, is ook alcohol een terugkerend thema. "Ik ben geen alcoholist, maar de stof fascineert me wel. Al honderden jaren is het een middel dat de mens in een roes kan brengen, tot op de dag van vandaag."

Vrienden

De inmiddels vijftigjarige muzikant kwam zo’n zes jaar geleden in contact met striptekenaar Hanco Kolk. Voor Tot Ziens, Justine Keller vroeg hij Kolk om zijn liedjes van beelden te voorzien. Het album wordt samen met de tekeningen gebundeld. "We zijn inmiddels goede vrienden en hebben met plezier samengewerkt."

"Ik stuurde teksten al naar hem voordat ze af waren en hij mailde mij dan een vluchtige schets toe. Gek genoeg precies hoe ik het beeld ook voor me zag." De Jong neemt hiermee echter wel een risico door de interpretatie van de luisteraar deels weg te nemen. "Klopt, de tekeningen verraden Hanco’s blik op mijn muziek."

"Daarom brengen we ook een album uit zonder beeldmateriaal", glimlacht De Jong.
"Het voelde zo goed om me eindelijk weer honderd procent in te zetten voor mijn eigen werk. Andere projecten zijn leuk en verfrissend, maar hier ligt mijn passie. De volgende plaat zal daarom zeker geen zes jaar op zich laten wachten."


Spinvis staat op 19 novmber op het Crossing Border-festival, Den Haag en op 22 november in Tivoli, Utrecht.


Lees meer over:

spinvis

Aanbevolen artikelen