UTRECHT – Het is ruim tien jaar geleden dat Jan Douwe Kroeske de Amerikaanse band Venice een podium gaf in de 2 Meter Sessies. "Door die veertig minuten is Nederland ons tweede thuisland geworden", zegt Michael Lennon tegen NU.nl.

"Jan Douwe Kroeske kreeg onze cd destijds van de eigenaar van een platenzaak", vertelt Lennon een decennium na dato. "Hij vond het fantastisch en nodigde ons uit voor zijn tv-programma. Aan die introductie hebben we veel te danken. We werden bijvoorbeeld geboekt voor Pinkpop. We kregen daarna weinig airplay, maar zijn blijven optreden."

"We hebben onze achterban vooral gecreëerd door mond-tot-mondreclame", vervolgt hij. "We richten ons op het directe contact met de fans. Na iedere show blijven we een uurtje om te praten, te signeren en met ze op de foto te gaan. Met de loyaliteit van de Nederlandse fans hebben we het enorm getroffen."

"Wanneer we nieuwe concerten aankondigen, kopen mensen kaarten, ongeacht of we een nieuw album hebben of niet. We willen fans laten weten dat ze een deel zijn van de machine en hoezeer we dat waarderen", laat Lennon weten. "Wat Nederlands publiek typeert, is met hoeveel aandacht ze luisteren. Wat wel wennen is, is hoe eerlijk en direct ze zijn."

Tekening

"Ze zeggen gerust ‘je ziet er ziek uit’ of ‘je stem klinkt vermoeid’. Dat is soms lastig, als je net je hart hebt uitgestort op het podium," lacht Lennon, "maar we zien er de humor wel van in. Na vijfentwintig shows is het wel eens vermoeiend, maar één tekening van een verlegen kindje of een verhaal van iemand die steun heeft gehad aan je muziek, maakt je hele dag goed. Het houdt ons nederig."

"Hoewel we tijdens deze tour wel nieuwe nummers zullen spelen, is het te vroeg voor een nieuw album. Dat staat even op een laag pitje, doordat Mark, Kipp en Pat nu achtergrondzang doen bij Roger Waters tijdens The Wall-tour. Oorspronkelijk zouden Mark, Kipp en ik dat doen, maar tijdens de repetitie bleek dat de hoge delen, die voor mijn stem gereserveerd waren, buiten mijn bereik lagen."

Kapot

"Uiteindelijk hebben we besloten dat Pat mijn plaats zou innemen. In eerste instantie was ik kapot van die beslissing", biecht Lennon op, "maar uiteindelijk heeft die beslissing een positieve wending gekregen. Ik grijp de kans om meer bij mijn kinderen te zijn. Daarnaast ik ben mijn eigen label begonnen.""Natuurlijk had het me leuk geleken om de wereld rond te reizen in een privévliegtuig, maar ik heb nu de kans om nieuwe dingen te doen en creatief te zijn buiten Venice", aldus de zanger. "Ik ben meer de producer en coördinator. Tijdens concerten zing ik wel een paar populaire nummers. Ik heb niet zo’n mooie stem als Mark of Kipp, maar ik meen wat ik zing."

Waarderen

"Ik zing vanuit mijn hart en dat kunnen mensen waarderen. Sommige mensen vinden de stem van Neil Young verschrikkelijk, maar er is iets in zijn stem waardoor hij zich toch met mensen verbindt. Dat is iets waaraan ik mezelf af en toe moet herinneren."

"Het mooiste voorbeeld van hoe muzikaal onze familie is, is Kipps zoon Charlie. Kipp gaf hem op voor adoptie. Na twintig jaar vonden ze elkaar terug en Charlie bleek singer-songwriter te zijn. Bizar! Er zijn weinig mensen in onze familie die niet kunnen zingen."

"Onze vaders zongen met elkaar in bands in de jaren veertig en vijftig. Onze nichten, de Lennon Sisters, waren bekende tv-sterren in de jaren vijftig en zestig. Wij hebben Venice en er is nu een nieuwe generatie met eigen talenten. In juli hebben we een familieconcert gegeven in Santa Monica. Iedereen deed mee!"

Soundtrack

"Dat wilde ik ook met de Nederlandse fans delen. We hebben toen met mijn oudere broer, mijn dochter en Kipps zoon Ven-ish opgericht en zes shows gegeven. Mensen vonden het fantastisch. Ik werk nu aan een familiedocumentaire over deze nalatenschap met de muziek als soundtrack."

"We zijn vier totaal verschillende persoonlijkheden. Als we soloalbums zouden maken, zou je veel meer verschillende stijlen horen. Mark en ik zijn broers. Pat en Kipp zijn broers. We zijn allemaal neven. Dat maakt wel dat we een soort barometer hebben, zoals we dat in Amerika noemen. We hebben allemaal hetzelfde filter dat bepaalt wat wel of niet Venice is."

Richtlijn

"Of het nou gaat over muziek of over mensen met wie we werken. Dat komt echt door onze gemeenschappelijke opvoeding", meent Lennon. "Venice wordt vaak vergeleken met Eagles. Ik denk dat onze muziek meer richting de soul gaat, maar als gevraagd wordt waar onze muziek op lijkt en iemand noemt dan Eagles, hebben ze in ieder geval een richtlijn."

"Coldplay had vroeger hetzelfde. Zij werden vaak vergeleken met U2. Nu doen ze hun eigen ding en zijn ze supergroot. We hopen altijd wel dat mensen zelf luisteren en een oordeel vormen, maar als we dan toch vergeleken moeten worden, zij we in ieder geval in goed gezelschap."
 

Bekijk hier de concertagenda.