AMSTERDAM – Ter ere van het nieuwe album Fallen Empires gaf de Schotse rockband Snow Patrol vrijdagavond een intiem concert in de Melkweg in Amsterdam.

Dat de band rondom zanger Gary Lightbody een speciale band heeft met Nederland, blijkt wel uit het feit dat deze speciale albumpresentatie plaatsvindt in Amsterdam, in de voor Snow Patrol inmiddels kleine Melkweg. Immers, de band is nu wel grotere podia gewend, na shows op Pinkpop en als voorprogramma van U2.

Aanvankelijk lijkt het ook wel of Snow Patrol een beetje vergeten is dat de dynamiek in een concertzaal anders is dan in grote hallen. Open Your Eyes blijkt echter een goede opener van een optreden dat bijna voor de helft uit nieuw materiaal bestaat. Toch gaat Snow Patrol met name voor de hits.

Nu was het natuurlijk een uitgelezen kans geweest om juist vanavond veel werk van Fallen Empires te spelen. Zeven nummers komen echter aan bod. Lightbody kondigt The Weight Of Love aan als zijn favoriete nummer van de nieuwe plaat, al blijkt al gauw dat juist dit nummer minder geschikt is voor een liveuitvoering.

Beweeglijk

Het is vooral Gary Lightbody die de show steelt. Beweeglijk, grappend en vooral ontzettend goed bij stem toont Lightbody dat hij het fijn vindt om weer in onze hoofdstad op te treden. De rest van de band is wat gereserveerder. Bassist Paul Wilson komt gedurende het hele optreden zelfs nauwelijks van zijn plek af.

Publieksfavorieten als Take Back The City, Shut Your Eyes, Set The Fire To The Third Bar en Chocolate gaan erin als koek, hoewel dit als showcase bedoelde concert niet uitsluitend hits van Snow Patrol bevat. Wat niet echt meewerkt is het geluid, dat opvallend zacht staat.

Anekdotes

Los van een reeks songs van het nieuwe album Fallen Empires, zijn er weinig verrassingen, los van Lightbody’s anekdotes. Zo vertelt hij een verhaal over een Nederlands stelletje, aan wie hij daarna prijsnummer Run opdraagt.

Erg geinig is de cover van de Katy Perry-hit Last Friday Night, die Snow Patrol zich erg goed eigen weet te maken. Het recente arrangement van Chasing Cars komt dan weer minder mooi uit de verf, hoewel dat kort daarna vergeven wordt door uitsmijter Just Say Yes. Een mooie opmars voor de concerten in maart.

Showcase Snow Patrol