AMSTERDAM - Black Sabbath komt in 2012 in de originele line-up met een nieuw studioalbum en een wereldtournee.

Dit maakte de band vrijdagavond bekend op hun website. De cd wordt geproduceerd door Rick Rubin (Metallica, Slayer). Een exacte release-datum is nog niet bekend, maar de verwachting is dat het album in de herfst van 2012 in de winkels ligt. Er zijn inmiddels zeven á acht nummers geschreven.

De band in de originele bezetting bestaat uit Ozzy Osbourne, Tony Iommi, Geezer Butler en Bill Ward. De start van de wereldtournee begint met een headline-show op het Engelse Download Festival op 10 juni. Een Nederlandse datum is nog niet bekend.

De vier bandleden waren in Los Angeles om het nieuws bekend te maken tijdens een persconferentie in de Whisky A Go Go. "De timing is juist", zegt gitarist Iommi. "Het is nu of nooit. We kunnen het fantastisch met elkaar vinden."

Begindagen

Rubin pushte de band om ook een album te maken. "Hij belde ons om de vijf minuten", grapt Iommi. Bassist Butler zegt dat het album als de Sabbath in de begindagen zal gaan klinken. Volgens Rubin is de band halverwege het schrijfproces. "Het is inspirerend om te horen waar ze mee komen."

Een reünie van Black Sabbath hing al een tijdje in de lucht. In augustus sprak een Engelse journalist zijn mond voorbij, waarna gitarist Iommi snel ingreep door de geruchten van een mogelijk reünie te ontkrachten.

Bekijk aankondigingsvideo:

Grondleggers

In 1969 verscheen het debuutalbum van de grondleggers van de heavy metal. De Britse band bracht acht albums uit met Ozzy Osbourne, tot de zanger in 1979 werd ontslagen.

De band is sinds 1997 weer bij elkaar en is sindsdien nooit echt uit elkaar gegaan. Een nieuw album kwam er echter nooit, ondanks het feit dat er pogingen waren gedaan. In 1999 ging de band ook met Rick Rubin aan de slag, maar dat werd geen succes.

Black Sabbath weer bij elkaar