AMSTERDAM - In een interview met NU.nl gaf The Smashing Pumpkins-frontman Billy Corgan al aan geen Greatest Hits-shows meer te spelen. En dat klopt: in de HMH zijn de hits op één hand te tellen. Toch weet de band te boeien.

Billy Corgan heeft zich voor deze The Other Side Of The Kaleidoscope Tour omringd door vier jonge, maar steengoede muzikanten. Vooral 21-jarige drummer Mike Byrne valt op: zijn spel komt gevaarlijk in de buurt van voorganger Jimmy Chamberlin.

De show van The Smashing Pumpkins begint energiek en krachtig, met hier en daar wat technische mankementen. Corgan komt soms niet boven zijn eigen gitaargeweld uit, maar dat wordt snel verholpen. Hij lijkt zelf ook steeds enthousiaster te worden.

Wat dinsdagavond de set domineert, is de heftige lichtshow. De band lijkt een caleidoscoop te willen nabootsen, maar dat resulteert vooral in een knipperende lichtmassa waarbij ook nog eens decorstukken beginnen te draaien. Iets te veel van het goede.

Risico

De lichten zijn oogverblindend en leiden soms erg af van de show, die in principe erg goed in elkaar zit. De band put kracht uit zowel nieuwe nummers als klassiekers, maar kiest daarbij bewust om de grote hits achterwege te laten. Hiermee loopt The Smashing Pumpkins het risico om voor een groot gedeelte van de bezoekers te gaan vervelen.

Zonder herkenning van hits begint na zo’n twee uur inderdaad de aandacht langzaam weg te ebben. Corgan en zijn bandleden zijn echter zo zelfverzekerd bij het spelen van nieuw materiaal, dat de zaal dit uiteindelijk accepteert. Bovendien is de zanger dankbaar en waagt hij zich zelfs aan een klein beetje interactie.

Overgave

Van Corgans kille imago is niets over. De toegift van vanavond bestaat uit publieksfavorieten Zero en Bullet With Butterfly Wings, die vol overgave worden gespeeld. Corgans bandleden mogen dan net komen kijken, ze spelen op het niveau dat van hen wordt verwacht.

The Smashing Pumpkins bewijst vanavond dat ze niet langer op hits als Tonight, Tonight of Disarm hoeven te leunen. Een sterke set als deze kan zich redden door goede muzikanten en fris materiaal. De lichtshow kan echter een tandje minder.

Smashing Pumpkins