AMSTERDAM – In de eerste tien maanden van 2011 zijn er al meer digitale muziekalbums verkocht in Groot-Brittannië dan in heel 2010. Ruim een kwart van alle Britse albumverkopen zijn downloads.

Dat meldt The Official Charts Company.

In 2011 zijn er tot nu toe 21,3 miljoen digitale muziekalbums verkocht. Dat is 26,2 procent van de totale verkoop van muziekalbums bij de Britten. In 2010 bedroeg dat nog 17,5 procent. Met 800.000 downloads is 21 van Adele het bestverkochte digitale album van 2011.

Het snelst verkopende digitale muziekalbum is Mylo Xyloto van Coldplay. Deze verkocht in de eerste week ruim 80.000 downloads en is inmiddels een van de tien albums waarvan er dit jaar meer dan 100.000 downloads zijn verkocht in Groot-Brittannië. Ook Rihanna, Bruno Mars, Jessie J en Lady Gaga staan in de top 10.

Cadeaubonnen

Volgens bestuursvoorzitter Geoff Taylor van de branchevereniging British Phonographic Industry (BPI) is de trend dat er in de laatste week van het jaar de meeste downloads worden verkocht. "Consumenten spenderen cadeaubonnen voor digitale muziek bij muziekdiensten voor hun nieuwe iPods, tablets en laptops."

"Het is hoopgevend om zulke sterke verkopen van digitale albums te zien voordat de kerstinkopen goed en wel begonnen zijn", aldus Taylor. "Muziekliefhebbers hebben meer mogelijkheden dan ooit om muziek te kopen en ze kunnen uitkijken naar een grote selectie interessante nieuwe albums voor het eind van dit jaar."