AMSTERDAM – Een aangepaste omslag van het beroemde Beatles-album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band uit 1967 wordt gezien als de zeldzaamste en meest waardevolle platenhoes ooit geproduceerd.

Dat blijkt uit een lijst gepubliceerd door muziektijdschrift Record Collector.

Op de zeldzame uitgave van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band zijn de hoofden van The Beatles vervangen door die van prominente platenbazen indertijd. Naar schatting bestaan er slechts honderd exemplaren van deze aangepaste hoes.

De waarde van een enkele hoes bedraagt ruim 81.000 euro. De originele hoes werd vervaardigd door kunstenaar Peter Blake. Naar aanleiding van het succes van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band maakte hij in opdracht van platenmaatschappij EMI een zeer gelimiteerde uitvoering van de hoes als kerstgeschenk.

Genummerd

In de top 10 van meest waardevolle albumhoezen, staan nog vijf andere zeer zeldzame uitgaves van The Beatles. Zo worden de eerste tien exemplaren van het genummerde titelloze album uit 1968 (beter bekend als The White Album) geschat op een waarde van ruim 8.000 euro per stuk.

Volgens samensteller Ian Shirley zijn genummerde exemplaren van met name albums van The Beatles erg in trek bij verzamelaars. Hoe lager het nummer, hoe hoger de waarde. "De honger om lage nummers te verzamelen blijft onverminderd aanhouden bij Beatles-fans", stelt Shirley.