AMSTERDAM – Taylor Momsen brak door als Jenny Humphrey in Gossip Girl, maar gooit het met haar band The Pretty Reckless over een andere boeg. "De muziek zorgt ervoor dat mijn donkere kant naar boven komt", vertelt ze tegen NU.nl.

De muziek van Momsens band The Pretty Reckless verraadt al dat ze bepaald geen suikerspinnenmeisje is, maar haar verschijning is er alsnog een die wenkbrauwen doet fronsen. Alles aan de zangeres lijkt te willen schreeuwen dat ze zich in een heel erg donkere plaats bevindt.

Zwarte kleding, dik aangebrachte make-up in dezelfde kleur en een hese stem van het vele roken. Tijdens het gesprek van zo’n vijftien minuten trekt ze vier sigaretten uit haar pakje. Toch is het allesbehalve een vervelende opgave om een gesprek aan te gaan.

Ze lacht veel, praat enthousiast en zorgt er met pijn en moeite voor dat twee teleurgestelde meisjes die de band achterna reizen en te laat voor een kaartje waren, alsnog naar haar show kunnen.

Keuze

Momsen zegt het niet met die woorden, maar het lijkt erop alsof ze door haar ouders de showbusiness is ingestuurd, om er vervolgens verstrikt in te raken. "Muziek is altijd mijn grootste passie geweest”, vertelt ze. “Acteren voelde altijd als echt werk, omdat het niet mijn keuze was."

"Juist het feit dat ik vanaf jonge leeftijd in de studio stond, deed me beseffen dat ik niets liever wilde dan muziek maken. Maar nu is het er dan eindelijk van gekomen. Het is natuurlijk geen straf om in een serie als Gossip Girl te spelen, maar dit is wat ik echt wil."

Gevolg

Toen afgelopen augustus bekend werd dat Taylor Momsen stopte met Gossip Girl kwam dat dan ook niet echt uit de lucht vallen. De debuutplaat van haar band The Pretty Reckless werd wereldwijd goed opgepakt, met shows op grote festivals als gevolg.Momsen blikt alvast vooruit op een carrière als zangeres. "Tijdens het opnameproces heb ik bijna niet geslapen. Overdag en ’s avonds werkte ik op de set en ’s nachts zat ik in de studio. Dat kan niet blijven werken."

Rolmodel

Inmiddels reist de band mee met Evanescence, waarvan The Pretty Reckless het voorprogramma verzorgt, al ziet het er naar uit dat ze binnen een niet al te afzienbare tijd populairder worden dan de hoofdact. Jonge meisjes zien Momsen als rolmodel en ook de heren lopen warm voor de gelikte hardrock van haar band.

"Ik vind het te gek dat we door veel verschillende groepen omarmd worden. Zo stonden we op hetzelfde affiche als Def Leppard en System Of A Down; dat is voor mij een droom die uitkomt. En mensen zien ons als een legitieme band, dat doet me nog het meeste goed."

The Beatles

Hoewel The Pretty Reckless vooral leunt op zware gitaren, is Taylor Momsen eigenlijk gewoon een popmeisje dat al op jonge leeftijd verliefd is op de platen van The Beatles. Vraag haar welk liedje ze zelf had willen schrijven en elk Beatles-nummer ooit gemaakt is het antwoord.Toch was het maken van popmuziek niet aan haar besteed. Een eerdere band werd naar huis gestuurd omdat hij niet rockte. "Het zijn misschien ook wel popliedjes, of tenminste een soort van, maar bij mijn teksten passen gitaren. Dus wilde ik per se een harde band."

Verborgen

"Ik vind het moeilijk om te praten over de teksten van nummers. Er komt een normaal gesproken verborgen deel van mij naar boven in de muziek. Heel donker en eigenlijk best wel heftig ook. Sommige onderwerpen zou ik nooit met iemand kunnen bespreken denk ik."

"Uiteindelijk hebben veel mensen af en toe depressieve gevoelens, maar op het album gaat het veel dieper. Het titelnummer (Light Me Up, red.) gaat niet voor niets over iemand die mishandeld wordt. Ik probeer er kracht uit te putten door er een komisch-ironische twist aan te geven. Dat moet ook wel."


The Pretty Reckless staat op 16 november in Tivoli, Utrecht.