AMSTERDAM – Wie een concert van The Smashing Pumpkins bezoekt, hoeft niet te rekenen op oude hits. "Ik word een beetje moe van de Greatest Hits-mentaliteit die bands er op nahouden", zegt frontman Billy Corgan tegen NU.nl.

Ergens in een archief bij platenlabel EMI zwerft een bijzondere tape rondt. Op de videocassette staat de show van The Smashing Pumpkins in de Melkweg, waarop zanger Billy Corgan er op zijn zachtst gezegd niet best aan toe is.

"In Amsterdam heb ik voor de allerlaatste keer ooit drugs gebruikt voor ik het podium opstapte. Ik nam een stuk of vijf hasjbrownies en was helemaal van de kaart. Die video moet echt dramatisch zijn", lacht Corgan.

Inmiddels is de band een scala aan drugsproblemen verder en is The Smashing Pumpkins met Oceania alweer aan zijn achtste plaat toe. Het album maakt deel uit van een groter geheel: Teargarden By Kaleidyscope.

Overweldigend

Een nogal ambitieus project kun je wel stellen. Het is niet zo zeer een album, maar meer een enorm project. De projectmoet uiteindelijk 44 nummers tellen en als boxset in de winkel belanden. Oceania, dat al een album op zich is, maakt er deel van uit. "De reacties zijn overweldigend", aldus Corgan.

"Een handvol mensen hebben het album gehoord en ze zeggen allemaal hetzelfde: het is een groots en episch album. Het thema van de plaat is isolatie in de moderne maatschappij. Ik denk dat veel mensen zich daarin kunnen vinden."

Twitter

"Ik merk dat er veel minder ‘echte’ interactie is tussen mensen. Mijn vriendin en ik communiceren via sms en Twitter bijvoorbeeld. Maar als ik iets roep op internet is de kans groot dat zij het er niet mee eens is. Dat zorgt voor nogal wat spanningen."Ondertussen vragen andere mensen zich af of het wel daadwerkelijk Corgan is die dingen roept op internet. "Ik ben van mijn eigen Facebook-pagina afgeschopt omdat ik niet de echte Billy Corgan zou zijn", lacht de zanger. "Maar het bevalt wel goed eigenlijk, ik denk niet dat ik er nog een punt van ga maken."

Makkelijker

Het is vooralsnog onduidelijk wanneer het album in Europa gaat uitkomen omdat The Smashing Pumpkins op het moment zonder label zit. Volgens Corgan is het ook veel makkelijker om een plaat in de VS uit te geven aangezien de markt daar al veel meer op online gericht is.

"Daar wordt tachtig procent van de muziek online gekocht. In andere continenten heb je nog een label nodig om je muziek uit te brengen en we hebben geen zin om het weer via een of andere major (grote platenmaatschappij, red.) te doen."

Geld

The Smashing Pumpkins is sowieso niet de gemiddelde comebackband als we Corgan mogen geloven. "Ik word een beetje moe van de Greatest Hits-mentaliteit die bands er tegenwoordig op nahouden. Hitjes afraffelen, een beetje jammen en vervolgens met een zak geld naar huis gaan. Daar bedanken wij voor.""Op dit moment heb ik er bijvoorbeeld ontzettend veel plezier in om Oceania te spelen, het titelnummer van het nieuwe album. Het is een soort progrocknummer van een minuut of tien en werkt waanzinnig goed live. Net zoals andere liedjes van die plaat trouwens; deze tour is sowieso erg sterk."

Worstelen

Corgan vergelijkt zijn band op het moment met zijn worstelbedrijf. Naast muziek maken houdt de muzikant er een danig grote passie voor worstelen op na, dat hij besloot zijn eigen competitie te beginnen. Hij merkt dat er overeenkomsten zijn tussen het worstelen en zijn muziek.

"Het gaat om alternatief worstelen. Je hebt bijvoorbeeld WWE: de Nickelback van het worstelen, maar wij zijn meer The Smashing Pumpkins van de sport. We doen het op onze eigen manier. Het is belangrijk op een eigen kijk op zaken te houden, alleen dan blijf je aan het einde overeind staan."


The Smashing Pumpkins staat 8 november in HMH, Amsterdam.