AMSTERDAM - Rapper Chuck D heeft een rechtszaak aangespannen tegen Universal Music Group.

De 51-jarige leider van rapformatie Public Enemy vindt dat de platenmaatschappij te weinig royalties van downloads afstaat aan zijn artiesten en producers. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite The Wrap.

Chuck D klaagt Universal aan wegens het plegen van contractbreuk. Hij meent dat hij en collega's die onder contract staan bij Universal recht hebben op vijftig procent van de opbrengst van gedownloade nummers en ringtones.

Volgens hem hanteert het label voor de downloads echter het tarief aan royalties dat ook geldt voor de fysieke verkoop en veel lager ligt. Daardoor zijn de artiesten inmiddels 'honderden miljoenen dollars' misgelopen.

Niet druk maken

Universal heeft op zijn beurt laten weten zich niet druk te maken over het verhaal van Chuck D. Mocht het tot een rechtszaak komen, dan zal het label zich 'fors verdedigen'.

De rapper is echter niet de enige die zijn ongenoegen heeft laten blijken over de royalties van downloads. De erven van Super Freak-zanger Rick James willen Universal om dezelfde reden ook al voor de rechter slepen.