AMSTERDAM – Je kunt de leden van Alter Bridge veel verwijten, maar niet dat ze stilzitten. NU.nl sprak met oprichter en gitarist Mark Tremonti over de huidige tour en een dronken zanger.

Naast soloprojecten, andere bands en meer staan ze volgende week 'gewoon' met hun eigen band in het Klokgebouw in Eindhoven. "We hebben het goed gedaan op de festivals, maar eigen shows zijn toch altijd een stukje specialer", aldus Tremonti. "Myles (Kennedy, zanger Alter Bridge, red.) zit er ook weer helemaal in."

"Ik durf wel te stellen dat dit onze beste concertreeks ooit is." De fans van de Alter Bridge-muzikanten hebben weinig te klagen. Naast eigen shows, zoals bijvoorbeeld op Pinkpop eerder dit jaar, houden de leden er nogal wat zijprojecten op na. Zo belandde zanger Myles Kennedy op het podium bij Slash.

Ondertussen zit Tremonti zelf ook niet stil. Zo is hij druk bezig met een soloproject en is hij van plan begin 2012 zijn debuutplaat uit te brengen. Als NU.nl hem spreekt, is het album nagenoeg af en worden de laatste nummers afgemixt.

Creed

Myles Kennedy mag als zanger dan het gezicht van Alter Bridge zijn, maar als Tremonti er niet was, had de band waarschijnlijk niet eens bestaan. De groep ontstond in 2004 toen er gedonder ontstond in Creed, waar drie van de vier Alter Bridge-leden ook in speelden.

Aangezien een zanger toch wel wenselijk is, werd Kennedy bij de band gevraagd. Daarvoor deed hij het redelijk met de band The Mayfield Four, maar erg veel heeft die band nooit betekend. Tremonti ontving in die periode daarentegen een Grammy voor Best Rock Song.

Fantastisch

Maar inmiddels hebben beide heren hun sporen in de muziek wel verdiend. Ze vullen elkaar tegenwoordig vooral heel goed aan, zoals op het nummer Blackbird, waarvan de dubbele gitaarsolo door een toonaangevend gitaarblad werd uitverkozen tot de beste solo aller tijden. "Werken met Myles is fantastisch", vertelt Tremonti."Hij is inmiddels een van de belangrijkste rockzangers ter wereld en je merkt ook dat hij er als muzikant vooruit op blijft gaan. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat wij in die verkiezing boven bands als Led Zeppelin eindigden, maar het voelt wel erg goed."

Drank

"Overigens heb ik meteen wel een leuke anekdote over Myles, die van alles met Nederland te maken heeft", vervolgt hij lacherig. "We zijn al niet heel erg rock-‘n’-roll als band of zo, maar Myles is sowieso erg voorzichtig qua drank. Tot we in Amsterdam speelden."

"We stonden in de Heineken Music Hall en er werden opnames gemaakt voor een live-dvd (Live In Amsterdam, red.). Ik heb Myles nog nooit zo nerveus gezien voor een optreden. Om zichzelf een beetje vertrouwen te geven, heeft hij toen een ontzettende lading drank ingenomen."

Spijt

"Aan het einde van het verhaal was hij ontzettend dronken, we hebben volgens mij nog nooit zo hard om hem gelachen. Hij had er ook snel genoeg spijt van, volgens mij. Ikzelf bedank sowieso liever voor drugs et cetera en lees liever een goed boek of zo."Je kunt je afvragen waar hij de tijd om een boek te lezen vandaan haalt, want alsof de Alter Bridge-tour en een soloplaat nog niet voldoende zijn, is de gitarist ook van plan volgend jaar op pad te gaan met Creed. Met een nieuwe plaat op zak.

Wereldtournee

Fans hoeven dus sowieso niet bang te zijn dat er weer acht jaar tussen twee albums van Creed zit, want er is al nieuwe muziek geschreven. Het plan is om de plaat voor de zomer uit te brengen en daarna uit te pakken met een wereldtournee.

"Ik heb al een paar keer met Scott (Stapp, zanger Creed, red.) gezeten en het ziet er goed uit. We hebben beide veel ideeën en dat mondde uit in een paar vruchtbare schrijfsessies. Als de tour met Alter Bridge erop zit, duiken we meteen de studio in."