EINDHOVEN – Deze maand verschijnt The Thousandfold Epicentre, het tweede album van The Devil’s Blood. De occulte rockband uit Eindhoven heeft in de persoon van Selim Lemouchi een opvallende leider. “Al mijn werk draait om de dood.”

Eén blik in het huis van Lemouchi (31) is genoeg om vast te stellen dat zijn fascinatie voor de dood en het occulte niet beperkt blijft tot boude uitspraken: de muren hangen vol met omgekeerde crucifixen en voor een met bloed besmeurde wand staat een altaar (zie video).

Lemouchi, kind van een Nederlandse moeder en een Algerijnse vader, vertelt dat hij van zijn zestiende tot zijn zesentwintigste een leven leidde dat niet overeenkwam met de persoon die hij in werkelijkheid was. “Op een gegeven moment had ik een dieptepunt bereikt”, legt hij uit.

“Drugs, drank, een op de klippen gelopen relatie, depressies waar ik erfelijk mee belast ben: ik had mezelf helemaal kapot gemaakt.” Lemouchi hield in eerste instantie de muziek verantwoordelijk voor wat hij ‘de afbraak’ noemt. Zijn gitaren gingen voor een jaar de kast in.

Tijdens een paddotrip hoorde Lemouchi een stem. “Hij deelde geen commando’s uit en vroeg niks, maar gaf een soort van extra optie”, legt de Eindhovenaar uit. “Daardoor kwam ik tot de conclusie dat ik de redelijkheid, het verstandelijk vermogen waaraan de man gekluisterd zit, aan de kant moest zetten en mijn instinct moest volgen.”

Offerande

“Je hebt 25 jaar of langer op een bepaalde manier gedacht. De grootste uitdaging was om dat af te breken.” Lemouchi vond zichzelf als het ware opnieuw uit. De dood, volgens hem “de unieke kracht in het universum”, speelt een bepalende rol bij alles wat hij doet. Het bloed op zijn muur noemt hij “een symbolische offerande aan de krachten van de dood”.

“Door het openmaken van je vlees maak je een pad open naar je ziel. Als het schrijven van een nummer bijvoorbeeld heel goed is gegaan en ik heb het gevoel dat ik daarvoor mijn dank moet uiten, dan kan ik dat niet beter doen dan een gedeelte van mijn eigen leven schenken aan datgene waar ik het voor gemaakt heb.”

Klaar

Selim Lemouchi vindt dat ieder mens het recht heeft om op welke manier dan ook met zijn leven om te gaan. “Als dat betekent dat je op een bepaald moment zegt: ‘Het is klaar, nu moet ik stoppen’, dan is iedere minuut die je daarna leeft er één te veel.”

“Ik was eigenlijk in de overtuiging dat het voor mij na de eerste plaat wel zover zou zijn. Dat is niet gebeurd en het is ook niet aan de orde geweest. Ik heb genoeg te doen, er is genoeg wat ik nog wil zeggen. Tot die tijd blijf ik hier.”


The Devil's Blood staat op 11 november in Vera, Groningen, op 13 november in Baroeg, Rotterdam en op 6 januari in Doornroosje, Nijmegen.