ROERMOND – Tussen de data van haar theatertour door, treedt Stevie Ann in Duitsland op als voorprogramma van Vonda Shepard. Dit op uitnodiging van de zangeres zelf. "Ik kan nu optreden in allemaal steden waar ik nog nooit ben geweest", zegt ze tegen NU.nl.

Toen Stevie Ann aanwezig was op een feestje van de Amerikaanse platenproducer Mitchel Froom, vroeg zijn vrouw Vonda Shepard of ze mee wilde gaan op tour door Duitsland. "Ze zei; ‘Ik mag zelf een voorprogramma meenemen, dus als je wil?’ Ja, ik wil wel! En het sloot mooi aan bij de theatertour om daar twee weken heen te gaan."

Shepard is in Nederland vooral bekend als de zangeres van de soundtracks van de Amerikaanse televisieserie Ally McBeal. Haar echtgenoot Mitchel Froom produceerde albums van onder meer Elvis Costello, Crowded House en Sheryl Crow, maar ook Stevie Anns in 2010 verschenen derde album, Light Up.

Inmiddels werkt Stevie Ann aan haar vierde album. Ze ging een tijdje naar Los Angeles, om daar aan nummers te werken. "Ik wilde uitproberen hoe het is om daar te wonen en muziek maken. Of het überhaupt wel is wat ik wil; daar aan een carrière werken. Zelf allemaal kroegjes bellen; ‘Hallo, ik ben een singer-songwriter, mag ik komen spelen?’"

Visitekaartjes

"Ik ben in L.A. veel uitgegaan, veel naar bandjes wezen kijken. Ik heb zelfs visitekaartjes laten maken. Iemand stelde dat voor. Ik dacht; ‘Ik ga toch geen visitekaartjes staan uitdelen?’ Maar iedereen doet dat daar. Hier hoefde ik mezelf niet te promoten; dat gebeurde allemaal voor me. Ik vond dat heel leuk om te doen; mensen bellen en producers opzoeken."

De zangeres aardde goed in L.A. "Het is helemaal het einde! En niet alleen het weer. Dat dacht ik eerst, dat mensen er daarom heen wilden. Maar er hangt iets in de lucht. Zoveel creatieve mensen bij elkaar. Naast die nepheid is er een scene waarin alles kan. Heel anders dan Nashville, waar het heel duidelijk is hoe alles moet klinken."

Afwerking

"Een liedje komt bij mij heel snel, ik hoef er niet een hele dag mee bezig te zijn. Dat is wat we tegenstond in werken in Nashville. Vier uur in een hokje zitten werken tot het klaar is. Het idee komt bij mij snel, maar de afwerking duurt altijd heel lang. Ik kan een half jaar zitten over de afwerking van een liedje.""In Nashville zijn ze wel heel goed met teksten. Daar gaan ze ook uit van een tekst bij het schrijven van een liedje. Daar gaan ze met je zitten en dan vragen ze; ‘Waar wil je over schrijven? Wat is er aan de hand in je leven?’ Weet ik veel, dat ga ik jou niet vertellen! Dat eerlijk zijn tegen iemand die ik niet ken vind ik een beetje eng."

Geloven

Tijdens haar huidige theatertour heeft Stevie Ann de ruimte om al wat nieuwe nummers uit te proberen. "Pas als je een liedje voor iemand zingt, merk je of het ‘echt’ genoeg is. Dan zie je het aan me. ‘Nee, ik geloof het niet.’ Dan pas kom je erachter of het wel of niet klopt."

"Ik vind het wel fijn om liedjes uit te proberen voordat ze op plaat komen te staan. Dan zie je meteen hoe een liedje valt. Dat maakt het minder eng dan een plaat opnemen met allemaal nieuw werk en dat je je tijdens een optreden afvraagt; ‘Ow, wat gaan mensen hiervan vinden?’"


Bekijk hier de tourdata van Stevie Ann.