AMSTERDAM – De Britse discjockey en televisiepresentator Jimmy Savile is zaterdag op 84-jarige leeftijd overleden. In Nederland is hij vooral bekend als de presentator van het muziekprogramma Top Of The Pops.

De Britse omroep BBC meldt zijn overlijden.

Savile was één van de bekendste televisiepersoonlijkheden van Groot-Brittannië, met name tussen 1964 en 1994. Midden jaren vijftig startte Savile zijn carrière als plaatjesdraaier in dansgelegenheden, voordat hij in 1958 discjockey werd bij Radio Luxembourg.

In 1968 stapte Savile over naar BBC Radio 1, nadat hij al vier jaar televisieprogramma’s maakte voor de BBC. Zijn programma Jimmy Savile’s Old Record Club was het eerste radioprogramma dat aandacht besteedde aan hitlijsten uit het verleden.

Muziekprogramma

De eerste uitzending van Top Of The Pops werd uitgezonden op 1 januari 1964. Jimmy Savile presenteerde die eerste uitzending vanuit een tot tv-studio omgebouwde kerk in Manchester. Hij bleef tot en met augustus 1984 het gezicht van het langst lopende muziekprogramma van de Britse televisie.

In de jaren daarna keerde Saville nog driemaal terug als presentator van Top Of The Pops, waaronder tijdens de aller laatste uitzending op 30 juli 2006. In zijn populaire zaterdagavondprogramma Jim’ll Fix It vervulde Savile van 1975 tot en met 1994 wensen van het publiek. In 1971 werd hij onderscheiden met de Britse ridderorde.


Sir Jimmy Saville claimt de eerste club-dj te zijn (BBC, mei 2011)