AMSTERDAM – Zes jaar na zijn solodebuut Attic Faith komt singer-songwriter Emmett Tinley met een titelloze opvolger. “Ik had gewoon geen haast met het maken van een plaat”, zegt hij.

Emmett Tinley werd geboren in de VS, maar groeide op in Ierland. Hij maakte naam als frontman van de Ierse band The Prayer Boat, waarmee hij twee albums maakte. In 2005 verscheen Tinley’s eerste soloalbum Attic Faith. “Ik had niet zoveel zin om mezelf weer in een complexe situatie te manoeuvreren”, vertelt de zanger.

“Het is frustrerend om met allemaal liedjes te zitten waar je niets mee kunt.” Tinley doelt op een fenomeen waar meer artiesten mee worstelen: de critici zijn positief, maar commercieel succes blijft uit. “Dat is demotiverend”, geeft hij toe.

“Ik heb altijd een platen- of publishingdeal gehad en er waren altijd mensen geweest die in me geloofden, maar vervolgens gebeurde er niets. Zo is het altijd geweest en daarom voelde ik de behoefte om een stap terug te doen.”

De worsteling die Tinley beschrijft reikt verder dan het creatieve proces alleen. Het is ook een overlevingsstrijd. “Er moet gewoon brood op de plank komen”, vat de geboren Amerikaan het samen. “Van de muziek alleen kon ik niet echt meer leven, dus de vraag was: ga ik nóg harder aan mijn liedjes werken zonder te weten wat het oplevert.”

Steuntje

“Hoe ga ik die nummers op plaat vastleggen; en hoe kan ik een album promoten zonder steuntje in de rug?” Als in 2009 de tienjarig-jubileumversie van Polichinelle, het tweede album van The Prayer Boat, wordt uitgebracht en wederom een warm onthaal krijgt van de pers, besluit Tinley, die voordien een aantal jaren in Amsterdam woonde, serieus werk te maken van een nieuw soloalbum.

VastleggenDaarvoor maakt hij dankbaar gebruik van oud materiaal dat om uiteenlopende redenen op de plank was blijven liggen. “Het oudste nummer op de cd, In My Life, dateert van ‘92. We hebben het met The Prayer Boat een aantal keer live gespeeld maar wisten het nooit goed vast leggen.”

Opleving

Naast oud werk bevat het nieuwe album materiaal dat Tinley schreef tijdens het opnameproces in Los Angeles. “Mijn focus was heel sterk, dat was fantastisch”, vertelt hij over zijn creatieve opleving. “Ik had weer het gevoel dat ik nóg betere liedjes kon schrijven. Nieuwe liedjes.”

Tinley voelde er weinig voor om groots uit te pakken. “Het zou niet goed voelen om songs van tien tot twintig jaar geleden uit te voeren met een orkest. Dit album was juist de perfecte gelegenheid om die kleine liedjes te laten zijn wat ze zijn.”
 

Emmett Tinley staat op 19 november in Luxor Live, Nijmegen, op 20 november in Theater de Kikker, Utrecht en op 23 november in Paradiso, Amsterdam.