ZWOLLE - Als er een band is die niet weet van ophouden, dan is het wel Motörhead. Frontman Lemmy Kilmister zal de band in leven houden tot zijn einde en het optreden in de IJsselhallen is er het bewijs van.

Het is een jaarlijks terugkerend iets, Motörhead die optreedt in Nederland. Is het normaal gesproken in een zaal als 013 in Tilburg, nu werd een grote sprong gewaagd door voor de IJsselhallen in Zwolle te kiezen.

Maar men kwam er in groten getale op af. Een volle hal kon genieten van de capriolen van Lemmy en co. Zo gek is dat eigenlijk ook niet, want zo op een zaterdagavond, wanneer ook nog eens de wintertijd wordt ingesteld, is er geen reden om de luidste band ter wereld niet te aanschouwen.

Luidste? Mwoah, dat viel dit keer eigenlijk wel mee. De eerste nummers werden op acceptabel geluidsniveau gebracht. Het werd daarna zeker harder, maar pijn in de oren kreeg niemand na afloop. Maar verder heeft de band nog wel waargemaakt één van de snelste te zijn. Na een uur en een kwartier was de koek alweer op.

Dat is dan ook wel de enige kritiek. De band is nog altijd op dreef. Met een prima geluid (niet keihard zoals het eigenlijk moet, maar goed) is Motörhead bezig het publiek te overtuigen dat rock-'n'-roll gewoon een lekker klinkend muziekgenre is. En wat te denken van drummer Mickey Dee? Die precisie, strakheid, spontaniteit - en toch elke slag keihard brengen.

Voorspelbaar

De setlist blijft daarbij voorspelbaar: No Class en Over The Top staan steevast aan het begin, tussendoor wat nieuwe nummers en als laatste natuurlijk Ace of Spades en Overkill. Wel is er de verassing in The One To Sing The Blues. Volgens Lemmy al niet in twintig jaar gespeeld. Maar het stond toch ook op een live-album uit 1999?

Dat is dan ook het enige waaruit blijkt dat de jaren beginnen te tellen. Verder is Lemmy voor zijn 65 jaren nog altijd fris en fruitig. Dat maakt het uiteindelijk een geslaagd optreden.