AMSTERDAM – Platenmaatschappij EMI komt waarschijnlijk in handen van de Russische miljardair Len Blavatnik, die eerder dit jaar ook al concurrent Warner Music kocht.

Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Aanvankelijk leek het erop dat EMI zou worden opgekocht door Universal Music, momenteel de grootste platenmaatschappij ter wereld. Universal Music trok zich eind deze week echter terug uit de onderhandelingen, waardoor Blavatnik de meest waarschijnlijke koper is.

Geschat wordt dat Blavatnik anderhalf miljard dollar neerlegt voor EMI, minder dan de helft dan wat hij voor Warner Music betaalde. Blavatnik is oprichter en eigenaar van het Amerikaanse bedrijf Access Industries, dat ook actief is in de chemiesector en vastgoed.

Fusie

Als EMI en Warner inderdaad samengevoegd worden door Blavatnik, dan vormt de fusie een derde grote platenmaatschappij, na Universal Music en Sony Music. Volgende week wordt de verkoop bekendgemaakt. De publishingtak van EMI komt waarschijnlijk in handen van het Duitse BMG Rights Management.

EMI was de laatste grote Britse platenmaatschappij, tot diens overname door Citigroup in februari. Deze Amerikaanse bank kocht EMI over van de investeringsmaatschappij Terra Firma, nadat EMI een schuld van 3,4 miljard dollar had opgebouwd bij Citigroup. The Beatles, Coldplay en Pink Floyd zijn de belangrijkste artiesten van EMI.