Zondag 25 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Customs @ Lowlands 2011

Customs durft niet over politiek te zingen

AMSTERDAM – De Belgische band Customs probeert met zijn tweede album de stempel 'donkere band' van zich af te spoelen. NU.nl spreekt met zanger Kristof Uittebroek over vooroordelen, protestsongs en meer.
Door NU.nl/Harm Groustra

"Voor ons gevoel hebben we een plaat gemaakt die bijna precies tegenover ons debuut staat", legt Uittebroek uit. "Er is expres heel veel gedaan aan het geluid om het wat minder donker te maken allemaal."

"Maar toch lijkt het niet zo heel veel uit te maken. Mensen horen de nieuwe nummers en denken meteen aan Customs. Zit toch in die zang, denk ik, dat houdt het herkenbaar."

Ook op Harlequins Of Love, het tweede album van de Belgische band, is de zware stem van Uittebroek niet te missen inderdaad. Niet gek dus dat de band nog altijd vergeleken wordt met acts als Joy Division en Interpol.

Succes

Sinds Customs in 2009 de Belgische hitlijsten bestormde met de single Rex, is de band eigenlijk niet meer weg te denken uit de alternatieve scene van het land. Debuutplaat Enter The Characters werd een groot succes en leverde nog drie singles af (Justine, The Matador en Shut Up, Narcissus).

Customs speelde op nagenoeg alle grote festivals en werd ook in Nederland beetje bij beetje opgepikt. Inmiddels hebben de heren hier al op festivals als Lowlands gestaan en zijn poppodia als de Melkweg en Paradiso het gezelschap niet vreemd.

Tegenstrijdig

Politiek

Er zijn ook onderwerpen die Uittebroek en zijn band liever vermijden. Zoals de politieke situatie in België bijvoorbeeld. Daar waagt de zanger zich liever niet aan. "Ik durf het niet aan om een politieke song te schrijven. Dat gaat mij op dit moment te ver."

"Er zijn een hoop mensen bij wie het past om over de politieke omgeving te schrijven, maar bij mij is dat niet het geval. Je weet ook niet hoe mensen daarop gaan reageren; het is best wel een uitdaging om zoiets te doen."

Afgerekend

Toch denkt Uittebroek dat hij het solo wel over de politiek zou hebben. Hij is nu namelijk vooral bang dat de rest van zijn band niet met hem op één lijn staat politiek gezien. "Eigenlijk praten we daar nooit over", legt de zanger uit. "Misschien omdat we het stiekem al weten eigenlijk."

"De situatie is gewoon heel complex, zelfs wij begrijpen het amper. De kans is groot dat sommigen van ons anders tegen bepaalde zaken aankijken dan ikzelf. Ik moet dus oppassen wat voor statements ik maak als schrijver, want de rest van de band wordt er ook op afgerekend. Maar daar heb ik geen problemen mee."

Aanbevolen artikelen