AMSTERDAM – De Britse band Coldplay wil niet dat zijn nieuwe album Mylo Xyloto op de gratis streamingdienst Spotify verschijnt. Ook komt Mylo Xyloto niet op soortgelijke services als Rhapsody en Rdio te staan.

Dat schrijft technologiesite Cnet.

Het besluit van Coldplay is opvallend, omdat er vorige week wel nog iedere dag één nummer van de band rondom zanger Chris Martin te streamen was via muziekwinkel iTunes. Nu vindt de band dat het album als "een eenheid" behandeld moet worden.

Volgens bronnen van Cnet "schaamt" Coldplays platenmaatschappij EMI zich voor de keuze van de band, hoewel meer grote acts van het bedrijf absent zijn op Spotify. Denk maar aan The Beatles en Pink Floyd. "We werken altijd samen met de artiest om de beste keuze voor iedere individuele release te bepalen", aldus EMI.

Verzoek

Maar niet alleen artiesten van EMI zijn kritisch in hun keuze om muziek op Spotify aan te bieden. Zo verschenen zowel 21 van Adele (XL Recordings) als Bad As Me van Tom Waits (Anti-) niet op de streamingdienst op verzoek van de artiesten zelf. Metalband Opeth sprak zich onlangs op NU.nl nog fel uit tegen Spotify.

Toch blijkt de Zweedse muziekdienst populair onder muziekconsumenten. Zo werd Spotify vorige maand geïntegreerd in de socalmediasite Facebook, met een aanzienlijk stijging in het aantal afgespeelde liedjes. Sinds de introductie van Spotify in de VS deze zomer, heeft de dienst er twee miljoen betalende gebruikers bij.